05 mars 2012

Intensiv och aktiv helg. Da'n efter kom polisen.

Helgturer med fikapausar.
Både lördag och söndag tog jag sjumilakliv - med cykel. Om jag tagit den distansen i ett svep skulle det kunna ta cirka tre och en halv timmar. Men med glidarfart och mycket intressant att titta på och stanna till vid och dessutom stopp för mat och dryck tar det gärna den dubbla tiden.
På lördagen upp till Mae Rim och utforskade nya områden, hittade där en annan "gömd dal". Den var så gömd att bara byggnadsarbetare hittat dit  (och så jag förstår). Man höll på att bygga "Hidden Valley Resort", alldeles vid djungelkanten av Doi Suthep.



Söndagen var vikt till cykelklubbens utflykt, som efter mycket om och men kom iväg kl 9.30. Söderut på stora Hang Dong vägen i hög fart.  Jag tappade klungan vid ett rödljus, men kom ikapp vid en paus. Därefter var det lättare att hänga med i 25 km-farten mitt i klungen. Målet var en gammal ruinstad efter 32 km. Lunchen intill var överkomligt billig; 20 baht! Tillbaka drog jag och en engelsman själva längs Pingfloden, på så gott som trafikfria vägar.






Fikapauser är höjdpunkter på varje utflykt. Själva serveringen, i varierande miljöer, alltid med ett härligt leende.




















När mina egna motionsaktivitetet var avklarade var det kort om tid för dusch och mat innan andra aktiviteter, av högre kaliber, tog vid. Via live streaming i datorn kunde jag följa de spännande tävlingar i Ruhpolding; VM i skidskytte med fina svenska framgångar.

Polis tillkallad.
I dag måndag har jag tagit det lugnt och det hände inte något sepeciellt - förrän strax före kl 20. Då smällde det till !
Efter lunch på en favoritställe gled jag omkring i gamla stan, fikade (förstås) och läste en bok innan jag cyklade hemåt i mörkret. Då jag svängde in mot min soi (med blinkande rött bakljus) blev jag påkörd av en motorcykel. En ung tjej, som måtte kommit i hög fart, såg ingen så jag vände mig om alldeles innan.
Hon försökte köra om på insidan samtidigt som jag svängde. Pang i gatan. Inga personskador, men mc:n fick en skada på en skyddsskärm.
Vi blev hjälpta upp. Två engelsktalande indiska skräddare(?) tog genast hennes parti, "lagen säger att motorcykel än snabbare och ska ha företräde". Med rätt att köra på bakifrån var min outsagda kommentar. De trodde/tyckte att skadan skulle kosta 1000-1200 baht. Jag erbjöd 2000 baht för att komma undan utan mer inblandning. En civilklädd kvinnlig polis som satt i väntrummet(!) hos läkarkliniken kom in i diskussionen, presenterade sig och sa att det blir bäst för mig att tillkalla polis. Sagt och gjort, två poliser på mc kom och vi fick göra upp i godo. 1000 baht behövde jag punga ut (för att hon körde på mig).

12 kommentarer:

  1. Gräsligt sa Bull. Men bra att du höll. Kan nog ta ett tag innan shocken släpper. Glöm nu inte att köpa ny hjälm - det måste man göra direkt efter olyckan. Även utan synliga skador på hjälmen så lär den försämras en hel del av en smäll. Och 1000 baht till förövaren, svårsmält. Fast flickorna på just den gatan har säkert kostat många herrar betydligt mer än så;). Fridens från Valle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hjälmen klarade sig, låg väl skyddad i lägenheten. Som farang har man väldigt svårt att komma ifrån skulden vid dylika olyckor. Och ja, 1000 baht för en olycka är betydligt mindre än vad vissa betalar för tillfällig lycka.

      Radera
  2. Tjabba, Hade de inga kakor eller bantar du? Birger. PS Du fick händelsevis inte telefonnumret till flickan med brickan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga kakor, såg mig mätt på henne. Ej nallenummer men vet var hon finns. De ska snart öppna Homestay, kanske de ska ha servering med Roomservice . . . Du kan få adressen om intresserad.

      Radera
  3. Trafiken i CM, i Thailand, i den här delen av världen är den enda stora nackdelen med att bo här. Jag har faktiskt varit med om ett liknande intermezzo som du som jag med en hårsmån lyckades avvärja. Tjejen som nästan körde på mig på verkade dock helt oberörd. Det hjälper inte hur försiktig man än är, plötsligt händer det något och sedan är det ditt fel.......Har sett några riktigt otäcka olyckor, man får sig en tankeställare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns många faror i trafiken och som gående och cyklist ÄR man en nolla.

      Radera
  4. Köra om på insidan med MC - jo, jag tackar. Lagen om att MC är snabbare borde i rimlighetens namn innebära att man tar hänsyn och kör förbi på utsidan. Vet precis vems fel det var, men som farang har man inget att säga till om, surt och helt fel bedömning. Hoppas att du inte slog dig alltför mycket Göte hmmm.

    SvaraRadera
  5. Blev skinnad pa 1000 baht, for ovrigt klarade jag mig helskinnad. (Skrivet fran internetkafe, servern dar jag bor ur spel f.n.).

    SvaraRadera
  6. Rättsläget verkar vara helt klart: faranger hör egentligen inte hit. Är en farang inblandad i en olycka så är det hans-hennes fel. Eftersom sådan person inte hör hit borde de inte heller finnas på vägen, och utan dem på vägen just där och just då hade det ju naturligtvis inte blivit någon olycka. Egentligen ganska logiskt:) Sen tycker jag förståss att Gote borde använda sin cykelhjälm. Ester

    SvaraRadera
  7. Passar bra in pa Thailandsk (o)logik.

    SvaraRadera
  8. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14494597.ab Du hade tur !!

    SvaraRadera
  9. Ja Karin, mitt fall var verkligen en mjuklandning.
    Och du Ester, idag på långturen hade jag hjälmen på.
    Nog förekommer det vårdslöshet både bland lokalbefolkningen och faranger. Efter att ha läst bifogad artikel är det befogat med ytterligare försiktighet.
    Man kan ju vända på hela resonemanget och vara självkritisk och säga att "jag lät mig bli påkörd", hade jag stannar helt och sett mig om ordentligare hade det inte hänt.

    SvaraRadera