05 maj 2011

Industriskogar - palmolja, kokos och gummi


Mer intryck (text) och avtryck (foto) från resan i södra Thailand.

Det finns växande naturrikedomar alldeles innanför stränderna i södra Thailand. Något som de flesta badturister inte lägger märke till. Okey, en och annan kokospalm är svårt att undvika att se. De strandnära kokospalmerna har förhoppningsvis enbart unga, gröna nötter vid "badtider". Inte förrän de blir bruna är de färdiga att "skördas". Ett självfall av en kokosnöt innebär självfallet stor risk för kroppsskada om man befinner sig under palmen.


I de stora kokosnöts-plantagen har man professionella team som skördar. En apa med skötare. Dagar så apan inte hemfaller sig åt mänskliga egenskaper (vilken den behagar göra emellanåt) kan den klättra upp (och ner) och plocka ner cirka 200 nötter.

Palmolja (bra video i länken) -frukten kräver mänsklig styrka och skicklighet att få ner. Jag fick det förklarar medan jag studerade den kraftfulla balansakt arbetaren utförde. 4-5 frukten ger 1 kg. För varje kilo får man 5 baht (ca 1 krona) i detta produktionsstadiet.

Gummiträdet kom till Thailand år 1899 efter en seglats till Indonesien därifrån man tog med sig fyra hybrid gummiträd och planterade i Trang. Ursprungligen kommer det från Sydamerika.


Palmolja-frukten kapas.








På väg till jobben. Apan med sin skötare.

Full last till en av många palmolja-fabriker.


Gummiträd i prydliga rader.

Tappning av gummi.

2 kommentarer:

  1. Vilken fin igelkotte som du fångat så finurligt framför flickan i blått! Måste fråga om de har såna inne på petshoppen i Masthugget. Kanske för kallt här. Lyckliga Dig som får vara med om allt detta! Kram från Maggan i Götet.

    SvaraRadera
  2. Lycka till i djuraffären. Tvivlar dock på att de har sådana nerkapade "igelkottar". Men finns de så vore det ett verkligt kap.
    /sKAParen.

    SvaraRadera