10 maj 2019

Val till EU gav trevlig biltur

Rösta eller inte rösta inför valet till Europaparlamentet?

När gode vännen Bengt erbjöd bil och efterföljande biltur, en förlängd Samoeng-runda, fanns ingen tvekan. Proceduren hos Svenska konsulatet i Mae Rim var lätt avklarat.

Sedan bar det upp i bergen, förstärkta med kaffe och en matbit på Sala Café. Faktiskt lite ovant att åka bil till Samoeng, men bekvämt.


Geografi- och kartkunskaperna stod jag för, medans Bengt rattade förtjänstfullt. Några kilometer efter Samoeng samhälle kom ett lägligt stopp för kaffe hos en servitör som har kaktusar och gitarrspel som hobby. Den stora bilen fick precis plats i en liten parkeringsficka.






Fler än vi som gillat detta caféet, och skrivit gulliga noteringar.




I dessa bergstrakterna är vägkvaliteten lite varierad. Mest fin asfalt men varvat med betong som på sina håll är lite ojämn och uppbruten och med svårupptäckta fartdämpande vägbulor. Men för det mesta bra, om dock smala vägar i omväxlande och kuperat landskap.
Alla pilar visar till vänster, vi tog huvudvägen till höger.










Vände mig om och nästa bild blev denna.



En stor plump bland synintrycken är dock de svarta fula ärret i skogen efter bränder varav några dagsfärska av lukten att döma. Förbudet att elda - som inte efterlevts - upphörde 1 maj och de svåra luftföroreningarna späs nu på med "laglig" bränning av skog och odlingsmarker.

Även i omedelbar närhet av Royal Project, hmm.

Förutom kaffe gillar vi båda att fotografera, en hobby som gav upphov till flera stopp längs vägen. På ett ställe blev vi insläppta mellan ett enkelt boningshus och skjul till uthus för att plåta ett stort sandtag. Familjens två små hundvalpar fick samtidigt en lekstund vid mina skor.

I ett annat skjul hängde deras skörd av vitlök på tork.


 





Vid ett annat stopp gynnade Bengt de lokala hantverkarna och köpte flätade korgar av bambu. På samma ställe tog en man siesta och några skollediga ungar lekte vid en damm.







Tanken att åka "bakvägen" till Doi Inthanon skrinlades när tiden rann iväg och hungern satte in. Bland de turistinriktade elefantlägren i Mae Wang fullbordades stoppen med en god lunch.

Vi missade, eller rättare sagt klarade oss från en sommarstorm i Mae Win med en dag. Regn och kraftiga vindar hade förstört både byggnader, träd och vägar dagen innan; https://www.chiangmaicitylife.com/news/mae-wang-hit-storm/
Sommarstormar kommer snabbt, plötsligt och oväntat med förödande resultat.

1 kommentar:

  1. Imponerande fotoskörd, flera riktiga höjdare! Tack också för den perfekta kartan. Storgotte.

    SvaraRadera