02 december 2014

Mexican Sunflower (Golden Lotus) Mae Hong Son

Första anblicken, på avstånd.

Vintern i norra Thailand är exotisk på många sätt. Kyla, med rimfrost är ett intressant område. Blomning av Mexican Sunflower, Japanska Sakura Trees och Tulpaner med flera växter ett annat. Kvar på blomlistan hade jag just de gula Mexikanska solrosorna, som kallas Dok Bua Tong (blomma Golden Lotus på thai).  De växer i provinsen Mae Hong Son. Men inte nära staden med samma namn, utan ett par mil utanför Khun Yuam. På 1.600 meter över havet.
Missionärer började plantera dem för några tiotal år sedan. På senare år har området blivit en stor turistattraktion.

Jag har kört bil i Thailand!
Denna trippen gjorde jag med bil ihop med två svenska goda vänner (också åretomboende i Chiang Mai). Tidigare hade jag övningskört på ett avgränsat "övningsfält". Nu körde jag i skarpt läge några korta sträckor, det kändes bra.

Samma plats år 2006, då med cykel (från andra hållet).
Kompisarna och bil vid en rastplats.
















Kopierat och översatt från internet:

Varje år i november är sluttningar och vägkanter runt om i Khun Yuam och Mae Sariang distrikt fyllda med en mängd gyllene Bua Tong BlommorMed krans som en prästkrage och nästan lika stora som en solros. November och en bit in i december är blomningstiden.

Doi Mae U-Kho finns landets största fält av dessa blommor. Vissa specialister har klassificerat dessa Bua Tong som ogräs och på grund av detta kan de rensas för att ge plats för avsalugrödor. Lyckligtvis har en grupp forskare upptäckt blommornas insektsavvisande egenskaper. Och kanske det är det därför Bua Tong, en symbol för provinsen Mae Hong Son, fortfarande är bevarade på sluttningarna.




Kantar vägen till p-plats och Visitor center.




Marigold/Mexican Sunflower används i Mexiko för att behandla stukningar, benfrakturer, blåmärken och blåmärken, i södra Kina de används för att behandla hudsjukdomar (t.ex. fotsvamp), nattliga svettningar, som ett diuretikum, hepatit, gulsot och cystit; säljs i örtmedicin marknaderna i Taiwan ska infunderas för att förbättra leverfunktionen; Är den provinsiella blomman av Mae Hong Son Province.

Utsikt och utsikt.



2 kommentarer:

  1. Vackra vyer! Att köra bil den extremt kurviga sträckan är verkligen ett skarpt läge!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En annan gång blir det kanske med scooter, som du gjorde. Nog lika skarpt läge som kräver skärpt inställning.

      Radera