07 mars 2015

Mera hantverk, varav ett mysterium.

Det är inte bara hantverken i sig som är intressanta när man nyfiket stannar till och går in på en gårdsplan och undersöker vad som tillverkas. Det blir också härliga möten med människorna bakom tillverkningen. Alltid vänligt bemötande och dessutom en möjlighet att testa nyinlärda språkkunskaper.

Vissa saker ser man tydligt vad det ska bli av. Om man inte ser det i en delförstoring, som stolsätet bilden under.





Mannen som "planterade" lerpinnar i sand och frigolit ville också förklara vad de används till.
Men utöver att de används i tempel förblir ett mysterium.




Putsningen av trästolar gav inte upphov till samtal.
Mycket väsen och dammig miljö - som jobbarna utsätts för dagligen!
Sett genom ett ventilationshål i en mur.
Tjocka lager av trädamm.

Användningsområdet för dessa kärl kände jag genast igen, från ett tidigare reportage.



2 kommentarer:

  1. Superbra inlägg! Jag sände det till en thai-fröken och frågade vad de där "pinnarna" kunde vara för något. Svaret var att det nog är till för att skapa vällukt (jag tror rökelse åsyftas) vid begravningar. Hennes tolkning har dessutom stöd av hennes föräldrar. De är i vår ålder och kan således förväntas ha ett visst intresse och kunskap på området. Däremot var hon tveksam till att lerkrukorna var till för matlagning - det verkar ju som om de inte har något lufthål nertill vilket behövs. Kanske är det bara till för blommor och slikt. Fridens från Vallgott

    SvaraRadera
  2. Doftpinnar, ja det verkar rimligt. Krukorna däremot får hon bakläxa på; svaret ses i färgmarkerade länken "ett tidigare reportage" att klickas på.

    SvaraRadera