11 januari 2019

Hmong Hill Tribe firar nyår


Ett nyårsfirande som behövde skjutas upp en dag efter det våldsamma och för årstiden oväntade skyfallet ett par dagar innan.

Kenneth och jag gjorde gemensam sak och körde scooter dit i torsdags. Efter avtagsvägen strax efter vägen till det mer kända Hmong-samhället Mon Cham, en smal slingrande väg, i bland väldigt brant. Några kilometer innan själva festplatsen var vägen delvis igenproppad. Parkerade bilar. Fordon som skulle fram och förbi. Mötande bilar. Allt manövrerades dock smidigt genom tålamot, backa eller köra in i skogen och vänta. Bekvämt ändå för oss på scooter.

Vi kom ända fram till portalen, cirka 200 meter innan festplatsen. Och möttes av en explosion av färggranna dräkter hos folket, som är lite mer sparsamma med leendena än thai, men åsynen av oss sällsynta västerlänningar fick flera att spricka upp.

Förutom färggranna dräkter, från ett flertal olika grenar av Hmong, även traditionella ceremonier och kära återseenden hos vissa som kanske inte setts sedan förra årets firande.


En av trafikvakterna. Coolt agerande.


På väg hem. Kenneth fick först fysiskt flytta ett antal mc innan han fick fram sin scooter.
I byns museum, bild från förre Kungens besök för längesedan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar