08 september 2020

Hua Hin - Prachuap Khirikhan med scooter

Sträckan i rubriken är ett riktigt cykelparadis. När man väljer kustvägarna. Det har jag gjort vid flertal tillfällen. Men denna gången blev det med scooter. Fram och tillbaka med utgångspunkt Hua Hin, dit jag åkte med nya direktflyget från Chiang Mai.

7 augusti startade Air Asia denna flighten, fredagar och söndagar (som jag valde). När jag såg det som en notis i Bangkok Post väcktes idén till en utflykt. Plan A var att köra ena hållet och ta med scootern på tågen andra riktningen. Fick tag på en bekväm scooter och efter två nätter i Hua Hin iväg söderut. Nyttjade, efter Khao Tapiak, separata cykelbanan cirka 4-5 kilometer parallellt med Highway 4, sedan in på lokala trafiklugna vägar, scenic route, som beteckningen är.
Pak Nam Pran med dess stora fiskehamn och Grandmothers House Café (den klickbara länken ger också en perfekt karta längs hela kustvägen) är prio ett på nervägen efter cirka 30 kilometer. Därefter går vägar miltals alldeles längs havet. Efter Sam Roi Yot måste man svänga inåt landet men fortfarande på småvägar. Highway 4 är dock ett måste 10 kilometer innan Rural road 1047 viker ner till vänster mot Ban Khan Kradai och vidare de sista 15 kilometerna till Prachuap Khirikhan. De två stora fiskelägena vid slutmålet var också måsten på utflykten.
Långhelgen närmade sig (kompensation för uteblivna ledigheten vid inställda Songkran, only in Thailand) och mitt hotell var fullbokat, men jag hade ändå tänkt åka tillbaka på fredagen. Det är här Plan B kommer in i handlingen, men inte blev av. Det går att ta scootern på tåg varje morgon vid 10-tiden för en  kostnad av 640 baht hade jag tagit reda på. Men vädret var skapligt och det blev samma färdmedel tillbaka. Gjorde avstickare till Sai Cave och Phraya Nakhon Cave, intill lilla pittoreska byn Bang Pu, utan att gå upp till grottorna.
Mest klarblå himmel men utnyttjade ändå regnjackan - mot solen, ändå brände jag händerna så det sved.
Nåväl, utöver det inga missöden. Ringde vid en paus och bokade samma hotell, Subhamitra, i Hua Hin för en natt och fixade buss till Bangkok med Sombat Tour.
Det blev bara en natt i huvudstaden, som verkade öde det lilla såg utanför hotellet i Sathorn där flera restauranger var stängda. Det får väl bli en separat resa till Bangkok, förhoppningsvis i samband med en Photo walk så småningom.

Bilderna, äntligen:

Pak Nam Pran, fiskeflotta, gammal pir och fiskare.




Vid templet Khao Kalok.





Sam Roi Yot

Framme i Prachuap Khirikhan.


Fiskeläget vid Ao Noi, Prachuap Khirikhan.







Fiskeläget vid Khlong Wan, Prachuap Khirikhan.







Pauser och stillsamhet, Prachuap Khirikhan.



Teachers Day 3 september och elever från varje avdelning
hade gjort gåvor, i form av miniaturer av deras respektive inriktning, till lärarna.

Fantastiska delsträckan längs havet.

3 kommentarer:

  1. Den där halvt begravna fiskebåten skulle vara kul at fota vid högvatten en morgon i soluppgången.

    SvaraRadera
  2. Den ligger strax efter scout Camp nära Ao Noi. Jag väntar på din insats 📷.

    SvaraRadera