08 december 2012

Land- och vattenvägar till Chiang Rai med cykel

Vitt är cykling på landsväg, blått på vatten, gult buss tillbaka.
Tre kompisar från Göteborgstrakten som hälsat på sedan
Loy Krathong hade som högsta önskemål på Thailandsvistelsen en cykeltur ut på landsbygden.
Och så blev det. Med kanonfina hyrcyklar och jag som lite av färdledare drog vi iväg i måndags, den 3 december. På land, över vatten, genom höga berg och djupa dalar. En underbar tur som bjöd på omväxling i många hänseenden. Udda övernattningar, spännande nya matupplevelser, med båtfärder och extremt branta vägar på även för mig nya områden. Den längsta etappen, 91 km, var också den jobbigaste med flera avsnitt som vi var tvungna att leda cyklarna och gå uppför. Desto härligare var det nerför. Med medelålder på 68,5 år och massor av motion, träning och rutin genom åren var det inga problem att genomföra turen. Nu, lördag 8 december, är vi tillbaka i Chiang Mai för avkoppling. Karta och bilder har mer att "berätta".
Kanske kommer det fler bilder i nästa inlägg också.

Vi har hittat sjön till slut första dagen, för båtfärd till övernattningen.
 










Överskeppning på en sjö. En stor vattenreservoir för bevattning av risfälten och andra grödor.
Lågvatten nu. Vid högre vattenstånd når vattnet upp till "vägslutet".
Andra övernattningen. I "ödemarker" 8 km utanför Phrao.
"Strong Legs" med erfarenhet från cykling i Colorado-bergen hade inga problem med denna bergsklättringen.
Solen stekte. Det "bra" vädret veckan innan med mulen himmel hade förbytts till klarblå himmel med temperatur upp mot 28-30 grader.
Floden Kok var sista färdled (från Tha Ton) till slutmålet Chiang Rai. En go' trip på lite drygt tre timmar, med stopp vid en elefantcamp.


6 kommentarer:

  1. Ser ut som en strålande tur, man blir nästan sugen! Fast själv är jag nog lite för ung för slikt överdåd... - föredrar än så länge s k caffeecykling på plattmark.Har f.ö. just varit o slitit ut vaderna mm på trekking i Bangkoks ute- och innemarknader.Villgott

    SvaraRadera
  2. Trekking i Bangkok låter som något nödvändigt ont. Med åldern kommer förhoppningsvis överdåd i friskare luft att ta överhanden.

    SvaraRadera
  3. Gjorde själv samma tur med lokal buss för ett år sedan, tyckte det var jobbigt........men värt mödan!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaså, jobbigt. Ändå behövde du väl inte gå i uppförsbackarna. Och javisst, det är värt ansträngningen.

      Radera
  4. Hej Göte! Vi i cykelgänget tyckte att bra väder =molnigt väder. Efter att cyklat med Dig några dagar och sett alla typer av tempel,var den stående frågan varje dag: Wat är vi på väg. När jag ser inslaget om det skitgoda kaffet,kommer osökt en fråga,vilket kaffe fick vi när vi besökte elefanterna utefter floden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Wat är vi på väg"? är en lätt fråga egentligen. Det kunde lika gärna vara ett påstående, det finns så många tempel så vi var alltid "på väg till Wat".
      Kaffestoppet utefter Kok-floden; kanske bäst att inte veta. Fast speciellt dyrt var det inte.

      Radera