11 oktober 2013

House of Success – ingen succé


Helt i skymundan inne i Gamla stan, Old City, ligger en kraschad byggnadsdröm.  Av årtalen att döma avbruten under förra ekonomiska svackan i Sydostasien.

Kopierat från Wikipedia;
Under decenniet från 1985 till 1995 upplevde Thailand världens högsta ekonomiska tillväxt, i genomsnitt en ökning med 9 procent per år. Ökande spekulation mot den thailändska valutan baht förde landet i en ekonomisk kris år 1997 som orsakade stora svagheter i finanssektorn. Bahten föll dramatiskt i kurs och kollapsen förde i sin tur till en större finansiell kris i hela den asiatiska regionen. Landet stabiliserade ekonomin år 1999, huvudsakligen tack vare en stark exportnäring (som upplevde en ökning på 20 procent år 2000).
Detta syns från gatan, Sripoom Road.
In i prånget. Yttre byggnadens västra vägg.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Följande uppgifter har jag hittat på nätet, från en annan besökare som ”grävt” djupare:
Komplexet byggdes 1993, under högkonjunkturen. Det blev aldrig bebott. Skaparen av detta komplex var "Tycoon Jack", som fortfarande är en pamp trots att denna fastighet sprack. Den var avsedd som ett palatsliknande försäljningskontor och bosättning för honom och hans elitchefer, som skulle delta i försäljningen av lägenheter på andra håll. Jack tänkte STORT. Anläggningen har en pool och var tänkt att innefatta en 3-vånings kennel för hans hundar. Fastigheten har varit till salu sedan 1997. För 30 miljoner Baht kan man bli byggnadspamp.

 
In på gården ser man detta pampiga byggnadskonstverket. Uppseendeväckande i sin slummer. Fortfarande blänkande vackert.


 
Denna detalj är daterad BCC 1995.
 
 
Vem denne Tycoon Jack är försökte jag hitta på nätet. Det enda som kom upp vad två artiklar, som ej går att öppna (bytt namn/kräver inloggning?) Om det är densamme Jack vet jag heller inte, med det verkar kittlande nära

1.   Article: 'Tycoon Jack' wanted by police. | AccessMyLibrary ...

www.accessmylibrary.com › ... › November 2003 articles
Nov 6, 2003 - Free article about ''Tycoon Jack' wanted by police.' at AccessMyLibrary.com. Search information that libraries trust!

2.   Tycoon Jack' turns himself in, denies forging ... - AccessMyLibrary

www.accessmylibrary.com › ... › November 2003 articles
Nov 8, 2003 - Free article about '`Tycoon Jack' turns himself in, denies forging victim's will.' at AccessMyLibrary.com. Search information that libraries trust!

 
Krassa verkligheten. Halvfärdiga lägenheter(?) inne på gården.
 

LOGO med drömmen i färdigt skick.

3 kommentarer:

  1. Jaa....jag säger det igen....det finns mycket att se och uppleva i Chiang Mai.
    Du kan skriva en bok om Chiang Mai-provinsen snart.
    /Lung Nok

    SvaraRadera
  2. Drömma är inte svårt....men se till så de blir verklighet brukar vara värre.

    SvaraRadera
  3. Om jag ändå kunde skriva så drömmande som John Lennon (och förmedla så bra som Pablo Stanley) som i denna länken: http://postimg.org/image/evx9ef18b/

    SvaraRadera