12 november 2017

Risskörd och risdonation i Chiang Rai

Tog bussen till Chiang Rai för en kort utflykt. Cykeln som bagage i bussens underrede, gott att ha när man söker rum, speciellt i fredags då det var många guesthouse som hade fullbokat. Tog också en cykeltur, cirka 25 km och kom förbi en skola med kristna förtecken. De skulle ha Sports Day och en stor banderoll visade Start Finish för löpning och ett stort prisbord med nallar och cyklar som priser. Loppet skulle starta klockan 6 dagen därpå, så det missade jag. Intressant att se deras skoluniform som just på fredagar är traditionell för deras respektive folkgrupp. Skolan har cirka 2.500 elever från 12 olika bergsfolk, hill tribes.
Missade också bilder från skolan, men plåtade vid ett nystartat kafé i hill tribe regi.

På lördagen hade jag bytt ut cykeln mot hyrd moped, sprillans ny Honda click. Körde längs floden Kok västerut. Över en spännbro, gjord för gångtrafik och motorcyklar. Tillbaka på andra sidan floden.
Denna tripp har jag gjord tidigare några gånger, med cykel. Nu hade vägen på västra sidan förbättrats väsentligt, medans ingen gjorts på motsatta sidan, som blir i sämre och sämre skick. Lite pirrigt var det att balansera moppen över bron och den av regn söndergröpta vägen var också en svår balanskonst. Men allt gick bra.
Träffade en man vid bron, som bar 20 kilo rissäckar på ryggen. Då han stannade och vilade pratade vi en stund. Han, som är 75 år, berättade att vägen fortsätt uppströms längs floden är ännu sämre och farlig för faranger på motorcyklar. Vidare sa han att i de trakterna förekommer mycket yaba, en berusningsdrog som han själv helt ogillade.

Längre ner innan lunch på lokalt ställe träffade jag på ett barnhem, som ibland serverar mat men inte den dagen. Fick en pratstund med en föreståndarinna (på engelska nu) som sa att barnen hade haft Sports Day och sprungit maraton! När hon frågat en elev kom vi överens om att det var 6 kilometer. De fick ingen förstapris med i år. Tidigare brukade en tjej från deras foundation vinna, men hon hade fått stipendium och studerade i Bangkok.

Mera möten blev det. Dels ute på ett risfält, dels vid ett tempel där barn ingår i någon slags sekt och fick hjälpa till att bära risdonationen till ett lager.

Nu får bilderna berätta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar