17 februari 2011

Groteska varnande symboliska statyer

Warnings by grotesque symbolic statues


Staty under konstruktion. På väg till helvetet eller paradiset?

Mycket ska man se innan ögonen trillar ur. Hoppas bara att de (ögonen) inte trillar ur lika bildlikt som nedan.
På en cykeltur ihop med en turistande svensk kom vi till en park med makabra, abnormt groteska statyer. Liknade rena tortyrkammaren. Men de visar på intet sätt något som sker eller har skett i verkligheten. Statyerna är tillverkade i avskräckande syfte. De ska väcka känslor om vad som kan hända om man sköter sig illa i jordelivet. Olika känslor beroende på hur man har misskött sig och vilka brott man har begått.
Denna anläggning var helt ny, man höll på att tillverka ytterligare "konstverk". Området ligger bara cirka 15 km från Chiang Mai, intill ett tempel, skolor och lekplatser. Thailändarna tycker inte det är så märkvärdigt. De förklarar sakligt att syftet är att framkalla känslor inför vad som kommer att hända i helvetet, om man nu skulle hämna där. Där finns även statyer som visar paradisiska miljöer, för de fromma.
Jag har sett liknande statyer en gång tidigare. För sju år sedan vid ett avlägset tempel i Isaan-området, men tror ändå att de är ganska sällsynta. Kanske 10 procent av landets tempel har liknande statyer sa en "källa".

Bilderna kan, med västerländska synsättet, vara hemska.  Men Statyerna är symboliska varningar till Buddhister, som tar det med upphöjd ro.










Befriande scen. Det finns alltid ett paradis att komma till, som ett mer fördelaktigt alternativ.

4 kommentarer:

  1. Verkligen gräsliga bilder, en sann vämjelse! Fast intressant att det finns ett robust helvete även för budister. Förutsatt, förståss, att detta koncept verkligen är sanktionerat av doktrinen. Men det lär det vara. Man kan undra ganska intensivt över vad det är för handlingar som resulterar i helveten av denna typ. Mindre skörlevnad hör väl inte dit. Och knappast heller fåfänga. Hundprygel och människomord månne? Stort tack för allt detta elände som egentligen är så intressant! Hälsningar från Linda (numera utan spik)

    SvaraRadera
  2. Ja, man går inte säker från helvetet även om man skulle omvända sig till och dö som buddhist. Bäst att (för)bli religionsfri.

    SvaraRadera
  3. Det var skrämmande bilder.
    Ingalill

    SvaraRadera
  4. Bara man inte hamnar där
    Ingalill

    SvaraRadera