09 november 2020

Asorm Phrom Thada - bara namnet känns mystiskt tilldragande, kittlande och utmanande.

Asorm Phrom Thada benämns som ett buddhistiskt tempel, men för en lekman ser det lika mycket ut som hinduiskt. Vid närmare research fick jag reda på att den stora chedin (stupan) liknar dess stora motsvarighet i Katmandu, Nepal.

Här finns en salig blandning av olika statyer. Vi, Bengt och jag, lät oss inte övertalas att göra en guidat tur inne i chedin fast en munk kom med en stor nyckelknippa beredd att öppna härligheten.  Det kan nog vara värt den upptrappningen vid något annat tillfälle, till exempel ihop med en religiös högtid.

För inte så länge sedan var det stora ceremonier vid templet, hittade dessa bilderna i dess fb-sida:

26 oktober 2020.

15 augusti 2020.

Vi var egentligen på jakt efter risfält i terrasser och skulle ta detta tempel som ett delmål. Men väl där såg vi att templet är omgivet av vackra risfält i skiftning från grön till gyllengul fägring, nu dagarna innan skörden. Det blev två fullträffar i en.

Cirka 45 kilometer söder om Chiang Mai stad ligger Chom Thong (där man svängar upp till Doi Inthanon). Själva templet ligger ytterligare 10 kilometer söderut, längs slingrande byvägar. Denna gången funkade Bengts gps perfekt.

Här några av mina bilder från i söndags, 8 november 2020.

På avstånd.

Portal till området.

Nepalesiska Chedin.


Munknoviser, verkar ha viss vana med fotografer.

En ceremoni i enskildhet.




Mer från omgivningen.



Efter lunch vid tjusiga Parinda Garden tänkte vi följa floden Ping på hemfärden. Men då gps visade på vägval som mest liknade en kostig valde vi att åka tillbaka till Highway 108 och genom Hang Dong och dess täta trafik med ideliga signalreglerade korsningar.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar