17 januari 2011

Vandring / Hiking Doi Pui National Park

Här började vandringen, högt upp och ganska kyligt. Bärarhunden startklar.
 
Berget väster om Chiang Mai är mest känt som Doi Suthep. Det berömda buddhistiska tempel Wat Prahtat Doi Suthep, 1.050 m.ö.h, med utsikt över staden lockar de flesta av turisterna som kommer till Chiang Mai. Ytterligare 4 km upp ligger det Kungliga Bhubing Palace och i dess närhet flera byar av stamfolk, numera mycket kommersialiserade. Ända hit upp går en bred fin asfaltsväg. Efter palatset blir vägen mycket smalare, med skarpa kurvor och med skyltar som manar att tuta. Högsta punkten, Doi Pui, ligger på 1.658 m.ö.h. Vägen fortsätter, nu nerför, några km till ett center med tillhörande övernattningsmöjligheter.

Detta var utgångspunkten för en vandring arrangerad av Chiang Mai Hiking Club. (Klicka och se dess hemsida.)
Och som jag anslöt till för första gången. Vi hade samlats kl 08 vid stadens Zoo för att åka songtaew (liten taxibuss) upp. Till skillnad mot cykelgruppen på söndagar är det flest faranger (västerlänningra) på vandringarna. Denna gången fler än någonsin, 35 personer - och en hund, som bar ägarens packning.
En mycket trevlig aktivitet. Med besök vid en kaffeodling, som givetvis inbjöd till fika av gott hill tribe coffee. Här finns inslag av pinjeträd och vackra blommande träd, närbesläktat med Japanska körsbärsträdet Sakura. Längre ner såg vi ett mäktigt exemplar av ficus; stryparficus (strangler fig). Som fått namnet av att den börjar växa på, kring, runt ett annat träd som fungerar som ett slags bärare, men som senare dör ut.
Vandringen gick mest nerför, ibland brant nerför. Orken var det inget fel på men jag kände ibland en brännande, värkande smärta runt knäna. Och fick en fruktansvärd träningsvärk efteråt. Hoppas det bara beror på att ovana muskler fick sig en omgång och att inte knäna förstördes ännu mer. För denna vandringen gav mersmak . . .
Alla bilder, framför allt de två översta, blir större av att klickas på.



En del av rotsystemet till stryparficusen, som var enormt stor.

Närbild av "Sakura".



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar