27 augusti 2013

Världens största varningar för rökning

Den Centrala Förvaltningsdomstolen (Central Administrative Court) i Thailand har "kört över" dess Folkhälsodepartement (Public Health Ministry).

Thailand var på väg att införa världens största varningar för rökning på sina cigarettpaket, med skräckinjagande bilder som täcker 85 procent av cigarettpaketens framsida. http://www.svtplay.se/klipp/1035482

Men föga förvånande har tobaksjätten Philip Morris överklagat. De har påpekat olaglighet i införandet av utökat varningstext/bilder, som skulle ha trätt i kraft den 2 oktober.

Planerade anti-rökning-informationen.
Departementet för folkhälsa hade framhävdat att de har laglig rätt att verkställa denna förpackningsförordning. Och hänvisar till WHO: s ramkonvention om tobakskontroll, som tillåter folkhälsodepartement att genomföra åtgärder utan att få feedback från tobakshandlare. Återstår att se om de kommersiella krafterna än en gång kan trixa sig förbi lagen.



Övrigt

Förflyttad - obekväm(?)
Guvernören i Chiang Mai har haft sin post i bara tio månader. Nu blir han förflyttad till grannprovinsen Lampang. Anledningen till flytten, enligt en grupp som avtackade honom, är att han hindrade byggandet av privat bosättning vid Kru Ba Sri Vichai  (heligt) monument, och han ville införa förbud mot byggnader över 4-5 våningar i Gamla stan (Old City) i staden Chiang Mai. Något som investerare skarpt ogillade.  Trycket från investerare, säger gruppen, har lett till att han flyttas. Privata rikemansintressen går före gräsrötterna, även i Chiang Mai.


 
Rättsskandal
Vorayuth Yoovidhya (28), arvtagare till Red Bull imperiet som står inför rätta för att ha kört ihjäl en polis med sin Ferrari (kroppen släpades 200 meter), och sedan fly platsen, har återigen skjutits upp. Nu till den 5 september- Preskriptionstiden löper ut den 3 september!!!

Bangkok Post samhällskritiker Voranai Vanijaka sade på den tiden (alltså redan för nästan ett år sedan), "Det är vem du känner, inte vad du vet, som är den kulturella normen. För det mesta kommer de rika och välbeställda undan straff. Thailändare äcklas, men vi accepterar det ."


Ständig kamp
Ännu ett beslag av knark. Och poliser som poserar med beslag och gripna.  Det senaste är ett "Sri Wichai"-projekt som resulterade i arrestering av 28 "betydelsefulla" knarklangare i Chiang Mai och övriga norra Thailand. Gott så, men de allra högsta potentaterna "går fria".

Projektet involverade 800 officerare som deltog i gripandet av misstänkta samt beslag av narkotika och tillgångar värda mer än 37 miljoner baht.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar