23 november 2011

Översvämningarna - sett med egna ögon.

Omplanering.
Efter Surin hade jag tänkt cykla runt lite i Isaan. Men planerna ändrades. Efter bussresa till Khon Kaen hade jag sett tillräckligt av det flacka, ödsliga, till stora delar obebodda landskapet. Så istället för att åka den 14 timmar långa vägen tillbaka till Chiang Mai tog jag en dagbuss till Bangkok. Var nyfiken på att se översvämningarna. (Cykeln hade jag efter mycket om och men lyckats få skickat hem med ett bussbolag. Varket posten eller järnvägen kan för närvarande skicka dylika försändelser, posten har omlastning i vattenfyllda Don Mueng och järnvägen är fortfarande inställt till norra Thailand.)

Berörd och rörd.

Vattenfyllda fält 80 km norr Bangkok.

Första anblicken av vattenskador, 70 km norr Bangkok.

Resan var bekväm i en lyxutrustad VIP buss, med breda säten. Det tog bara sex timmar till norra bussterminalen, Mo Chit.
Linjen kunde köra ordinarie vägar, efter Khoratmassivet nerför till Saraburi och vidare på Highway 1. Men dock inte utav besvär. Cirka 80 km innan Bangkok kunde jag se kilometerstora fält fyllda med vatten, vissa vägavsnitt fortfarande vattenfyllda med stora skador i asfalten. Vid Rangsit var vägarna än mer svårframkomliga, men innan gamla flygplatsen Don Muang gick vägen upp på pelare och jag kunde se förödelsen från ovan. Skrämmande att se det i verkligheten.
Kompletterande bilder i Facebook.(klicka)


Flera bilar är fortfarande parkerade på påfarterna.
Vad som är vägar och kanaler är svårt att urskilja.

















Don Muang flytplats.

Highway 1, norr om gamla flygplatsen, innan vägen går på pelare.
Märkligt att sedan se Bangkoks innerstad där livet pågår som vanligt. Nu utan risk att svämmas över, vattnet sjunker sakta tillbaka. Dock är stora delar fortfarande djupt under vatten. Och till råga på allt elände har det fallit stora regnmängder i södra Thailand, östra sidan, med stora översvämningar även där. Västra sidan med Krabi och Phuket klarar sig för höststormarna tack vare den höga bergskedjan som skiljer den smala landremsan i söder.


I vissa områden har man haft operation städning.
Där går nu de allra fattigaste och samlar bland skräpet. Rörande!









2 kommentarer:

  1. Hej!

    Tack för dina texter o bilder! Påminner om de snökaos vi regelbundet, år efter år drabbas av.. här hemma..

    Väderguden Nisse

    SvaraRadera