05 juni 2013

Mango, mango, mango. Säsong nu.

Maj månad är kulmen för mango-skörden i Chiang Mai. Mango i provinsen är känd för hög kvalitet. Man hade till och med en Mango Day (i slutet av maj), med marknadsföring av frukten. I år beräknas det skördas cirka 58.000 ton i provinsen. Skördas långt in i juni också.

Om du är Mango freak kan du kolla mer här.

Svensken Eric Danell, som har den stora trädgårdsanläggning Dokmai Garden utanför Chiang Mai, vet allt om växter. Givetvis även om Mango, kolla här. Eric med familj kommer att lämna Thailand och flyttar/har flyttat till Sverige, men trädgården finns kvar i släktingars skötsel.



Marknadsföring och högtidligt öppnande av Mango Day.

Vid denna restaurang gjorde jag en tvärnit. Hade cyklat länge en varm dag och fantiserat om mangojuice.

Och blev bönhörd, en lyx-variant.
 
Vid ordinarie marknader och andra tillfälliga platser kryllar det just nu av mango. Priserna är per kilo, för olika kvaliteter.

En del odlare har frukten till påseende.

Mango cake till kaffet, inte fel.
 
Klassikern. Mango Sticky rice. Med sötat ris i kokosmjölk. Mums!

4 kommentarer:

  1. skicka hit ett lass är du bussig....sonen har fått pippi på mango smoothie så det går åt kilovis varje vecka!!

    SvaraRadera
  2. Det är lätt att bli Mangoholic, men han får nöja sig med mer sydliga mangos.

    SvaraRadera
  3. Strålande kulturrapport! Och finfina bilder! Enligt min mening är mangon egentligen godast innan den mognat. Grön är rätta färgen på mango! Men var hittade du mango smoothie, och mango cake? Det är ju för såna här fynd som den tyngre läsekretsen vill ha karta! Fridens från Villgott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Go for it; http://www.chiangmailocator.com/chiang-mai-shops-3866:the-flowery-home
      Ang. mango cake; ses i gömda dalen i morgon för provsmakning?

      Radera