20 juni 2013

Tempel i skyskrapestorlek, Chiang Rai.




Jag skulle ju återkomma till ett tempel jag "hittade" på cykelturen i Chiang Rai. Det heter Wat Hyua Pla Kang. Är väldigt vackert från håll och utanpå. Och än intressantare inuti. Templet ligger högt upp på en kulle och syns från långt håll, det sticker verkligen ut - och upp. När man går in möts man av en enormt stor staty. En kinesisk gudinna, Guanyin. Av trä! Man kan gå upp en våning också, och en till, och en till . . . på brantare och brantare trappstep. Ända till våning åtta som nås med en smal spiraltrappa som man måste klättra i likt en akrobat. Stora öppningsbara fönster i alla våningar, med hänförande utsikt.
Mer onödigt(?) vetande får man i templets hemsida (klicka).

Mer kuriosa (allvar för miljontals människor) hittade jag i seriösa wikipedia. Ett (med google translate) modifierat utdrag kommer här:

"Vissa taoistiska register hävdar att Guanyin var en kinesisk kvinna som blev en odödlig Cihang Zhenren (klicka) i Shang-dynastin.

Guanyin är en mycket populär gudinna i kinesisk folktro och dyrkas i kinesiska samhällen i hela östra och sydöstra Asien. Guanyin vördas i allmänhet av kinesiska befolkningen på grund av sin ovillkorliga kärlek, medlidande och barmhärtighet. Hon är allmänt ansedd av många som beskyddare av kvinnor och barn.
Genom denna koppling ses hon också som en fertilitetsgudinna med förmåga att förunna barnafödande. En gammal kinesisk vidskepelse innebär att en kvinna som vill ha ett barn erbjuder en sko till en Guanyin templet. Ibland används en lånad sko, som sedan när det förväntade barnet föds återlämnas till dess ägare tillsammans med ett nytt par som en tacksamhetsgåva.
Guanyin ses också som en förkämpe för de olyckliga, de sjuka, funktionshindrade, fattiga, och de i trubbel.
Vissa kustområden och flodområden i Kina betraktar henne som beskyddare av fiskare, sjömän, och människor som är ute till havs i allmänhet. Vilket har fått många att tro att sjögudinnan Mazu (klicka) respekterad både av Buddhism och Daoism (klicka), är en uppenbarelse av Guanyin. På grund av sin association med legenden om en stor översvämning, där hon skickade ner en hund som håller risgryn i svansen efter syndafloden, är hon dyrkad som en risgudinna.
vissa håll, särskilt bland affärsmän och handlare, är hon ansedd som en gudinna av lycka och förmögenhet. Under de senaste åren har det förekommit påståenden om att hon är beskyddare av flygresenärer."

Guanyin, en allt-i-allo gudinna. För fattiga och rika, för folk på vatten och i luften.


Till vänster gudinnan Guanyin från en högre våning. Ovan, en av många mindre statyer.

 
Från templets hemsida har jag plockat dessa bilderna där den ständigt leende abotten, Pra Ajarn Phob Chok,
frotterar sig med vice premiärministern Chalerm och superstar Aum Patchara.
 

 
 
Utsikt över Chiang Rai, från åttonde våningen.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar