18 september 2013

Protest mot billigare öl och dyrare medicin


I går vid Thapae Gate var det fullt pådrag inför någon pågående aktivitet. Clownfigurer, scen, tält och en massa plakat. Jag fick en förklaring att det hade med FTA (Free Trade Agreement) att göra.
Gröna mattan? Nä det ska bli skydd mot solen.



Balanskonstnär, nog 3 meter hög.
Maskotar testas, ska pigga upp deltagare och publik.


Plakat om att inte bli plakat.
 
Thailands fattiga kommer att drabbas. - Akademiker vill att förhandlingar om frihandelsavtal skjuts upp.
Från Chiang Mai City News: En grupp aktivister är skeptiska till vissa delar av Frihandelsavtal mellan EU och Thailand. Förhandlingar om detta äger rum 16-20 September Le Meridien Hotel i Chiang Mai.
Aktivisterna är samlade vid Thapae Gate onsdag-torsdag för att diskutera och informera om sin ståndpunkt och ska i morgon avsluta sin manifestation med ett demonstrationståg till de officiella förhandlingarna på ”flotta hotellet”.

Dr Prakong berättade för pressen:
"Regeringen bör beakta effekterna av avtalet för befolkningen i Thailand, ett exempel är att läkemedel kommer att bli dyrare när Thailand inte kan göra generiska läkemedel och måste följa TRIPS+ pakten.

Europeiska jordbruksföretag kommer att tillåtas att intervenera i thailändska jordbruket, vilket kan leda till jordbrukare blir arbetare för européerna. Om avtalet går igenom kommer alkohol och tobak kunna importeras till ett billigt pris, vilket skulle kunna leda till fler hälsoproblem. Om Thailand inte studerar avtalet mycket noga, kan landet förlora en hel del till Europa. Vi begär att Thailand senarelägger förhandlingarna minst fem år, sade talesmannan Dr Prakong.


Bangkok Post har artiklar om ämnet. Bland annat dettaOch denna spalten.


I dag onsdag är gröna solskyddet uppsatt och från scenen ständigt pådrag. 


Läskande, billig dryck. Ena halvan av torget är fyllt med montrar av egen producerade fröer och jordbruksprodukter.

2 kommentarer:

  1. Vore ju tråkigt om våra billig mediciner skall europiseras. Ölen är jag inte alls beroende av, men rör inte priserna på mina digitala leksaker. Annat än neråt, förståss! Kan undra vad aktivisterna tycker om ASEAN som ju kommer 2014 om jag minns. Tack för helsmart reportage! Villgott

    SvaraRadera
  2. Det finns alltid något att demonstrera mot eller för. Förändringar i utvecklingsland kan vara påfrestande för gräsrötterna. Men frestande festande för makthavare.

    SvaraRadera