06 mars 2014

Världens största Ganesha i trä

Ganesha, 6 meter hög.
Ännu har nog inte Guiness Book of Record varit och kollat, men ägaren säger sig ståta med världens största träskulptur av guden Ganesha. Finns att beskåda i Chiang Mai, följ markerande pilar från längst upp på Suthep Road.

Oftast är det söndags-cykelklubben som leder oss till sevärdheter, men detta nya utflyktsmålet fick klubben tips om av en farang-cyklist (inte undertecknad). Själv var jag där en vardag, utan trängsel.

Ägaren, en pensionerad professor från CMU visade runt och berättade om tillkomsten. Hela anläggningen är hans ögonsten, han har bekostat allting med egna medel.

Huvudattraktionen, Ganesha-statyn tog två år att tillverka för fyra arbetare. Utskuret av ett teakträd huggit från skogarna sydväst om Chiang Mai. Den forslades hit med lastbil och precisionslyftes på plats av lyftkranar. Statyn är 6 meter hög och väger 5 ton.

En annan Piece of Art är en glasskiva med utskuret mönster. Den är 3,5x4,5 meter, 12 millimeter tjock och väger1,5 ton.

Allt arbete är inte färdigt än, utexaminerade studenter från universitet målar motiv direkt på väggar, tak och speciella tavlor. Där finns också en souvenirbutik och ett kafé.

Ganesha i närbild så man ser utskurna detaljer.
Ägaren, med glaskonstverket.





Små illustrationer av olika fantasidjur, bilden nedan delförstoring.


Skjutdörr, modell stor. Målning direkt på träet.
En annan Ganesha. Väntar att bli flyttad till en mer skyddad plats vid en träddunge.

2 kommentarer:

  1. Glömde bort att besöka Ganesh innan jag gav mig iväg. Måste göra det när jag kommer hem. Det är min Gud framför andra....

    Ivar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jasså, du har flera gudar. Okey, det går ju an i dessa trakter med så toleranta religioner som Buddhismen och Hinduismen.

      Radera