23 maj 2022

Thai invigning till munknovis

Prinsklädda med feststämning, sprakande färger, ponnyridning, musik.

Så går det till då en grupp pojkar i 7-14 års ålder ska tas upp som munk-noviser. Efter ceremonin lever de i tempel några dagar, månader eller ännu längre tid. En ceremoni framför allt bland Shan people, som har ursprung i Myanmar men också har en stor population i norra Thailand. Här exempel på det (ur Bloggen mars 2018, med förklaring ✅❗).

Bland Thai finns en liknande ceremoni, men då för en utvald pojke i byn eller från en liten krets. Och bara förekommande i norra delarna av landet.

(Andra ordinationer av unga pojkar i hela landet sker i enklare former. Då är de i grupper och klädda i vitt under ceremonin.)

I söndags råkade jag hamna i en Thai-version av den spektakulära seden. Jag gled förbi ett tempelområde, såg en grupp människor, blev invinkad och tog dessa bilderna och videon.


En Ponny klädd i färggrann dräkt hör till. Likaså en musik-grupp. Båda hyrs in för tillfället. Ledaren för musikerna genomförde en ritual med rökelse och whisky.

 

Jag gillar texten på hans tröja. Han och gruppen levde verkligen upp till det då de spelade under "uppvärmning" och vandringen i byn.




Under tiden förbereddes pojken, med smink och kläder som nog också hyrs.




Med pappa (i rullstol) och annan släkning.


Två flickor fick provsitta innan "Prinsen" (förklaring i länken ovan) tog plats.



Sedan bar det i väg genom byn. På huvudvägen, in i byggnader och andra smala gränder. Allt under högljutt spel och dansande.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar