15 maj 2022

Wisakha Bucha - tre händelser

Wisakha Bucha - Vesak Day är Thailands viktigaste Buddhistiska högtid till minne av Buddhas födelse, upplysning (av sanna läran) och död.

Det mest spektakulära är den årliga pilgrimsvandringen upp till templet Wat Phratat Doi Suthep med tusentals följare av läran som går den 11 kilometer långa vandringen.
Samtidigt hedrar man munken Kruba Sri Vichai som bland annat konstruerade vägen upp till Doi Suthep. Han var en kontroversiell person, omtyckt av folket men i konflikt med myndigheter, Wikipedia har historiken.

Vandringen har varit inställt två år, men likt övrigt firande verkade det mer stillsamt i år än före covid-19. Den traditionella samlingen med dans och show kunde också genomföras.

Kanske är det mer aktivitet i olika tempel kvällstid söndag (men då är jag upptagen hemma med cykel (Giro dÍtalia) och fotboll på tv).

 


 


Djurlivet i närheten hörde inte till firandet, men är med som komplement.



Tidigare på lördagen, en händelse vid Wat Chedi Luang.
Först lade jag märke till kvinnor i vackra dräkter. De var Karen hill tribe från Om Koi som skänkt en stor leverens av mango till templet. Strax därefter kom två Pickup fordon med vattenbufflar. De hade "räddats" från slakt och skulle tas om hand hos någon trygg farm. Men först efter en ceremoni med en måltid för djuren. Vet inte om det hade att göra med Wisakha Bucha eller enbart var en god gärning för karma.



De bjöds på vatten och mat.

Tre mot EN. Och den lilla kattungen "vann".  Tempelhundarna (vid Chedi Luang) ville väl bara leka lite närgånget, men då katten reste rygg och gjorde utfall drog sig hundarna tillbaka.


Slutligen i dag söndag vid ett vanligtvis oansenligt tempel, en ceremoni med röda blomgirlanger, ljus och ÄGG.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar