02 december 2013

Tågurspårning och rasism

Tågurspårningar händer i många länder. Den senaste från New York fick stora rubriker. I Kina krockade två tåg på en viadukt för ett par år sedan, med störtande vagnar och flera dödsoffer.

Helt i skymundan från det allvarliga politiska läget i Thailand kommer en nyhet om en icke allvarlig tågurspårning. Men ändå, linjen Bangkok-Chiang Mai har varit stängd över två månader för reparation av sträckan Uttaradit och norrut. Den 1 december återöppnades den med självaste järnvägschefen ombord. Och det fatala inträffade att den blev en ny urspårning. Pinsamt, men chefen kom snabbt på en ursäkt; det var en stationstjänsteman som kopplade över en växel för tidigt. Läs artikeln i Bangkok Post.
 


Till de stora oroligheterna i landet finns många orsaker. Själv tar jag inte ställning offentligt, men en svensk reporter i Bangkok har ett skarpt klarläggande i sin blogg.


Rasism finns också i många länder.
Här i Chiang Mai kom det upp till ytan med en röst från en välutbildad lärare i ett universitet. -"Det är utlänningarnas fel att inte Thailand varit fridfullt på länge" (reservation för översättningen). Få din egen version i Chiang Mai Citynews.

Från söndagens kravaller. Hela artikeln här.
 
Du som är intresserad av aktuella läget har väl redan kanaler öppna, såsom tidningarna Bangkok Post och The Nation. Här är några andra källor; http://asiancorrespondent.com/category/news/  och direktlänk till Bangkok Pundit; http://asiancorrespondent.com/author/bangkokpundit/.
 
 
 

2 kommentarer:

  1. Glad Advent ! Stökigt läge i favvo-landet, inte lätt att få fason på ett land med så spridda ytterligheter i fattig landsbygd och snabbväxande storstäder och inte lätt att förstå allt partimässigt och det stora missnöjet...inte lätt att se vägen till samtycke som de flesta kan acceptera heller. Här i nordligare delarna av Sverige fick vi den första riktiga snön igår samtidigt som det åtminstone i detta hem firades Advent med pepparkaksbak, julgröt, skumma tomtar(godiset), provsmakning av årets release av Blossa Glögg(13) och div. annat i gemyt med dottern och blivande frun. Hoppas du njuter värme och roliga aktiviteter av allsköns lust ! Må bäst ! anser Uffe

    SvaraRadera
  2. Situationen är komplext. Synonymer till det säger det mesta; svår, sammansatt, komplicerad, invecklad, svårförklarad.
    Möjliga synonymer; avancerad, tuff (vardagligt), besvärande, besvärlig, betungande, krånglig, intrikat, vansklig, mödosam, kärv, knepig, omedgörlig, klurig (allmänt), grötig, tilltrasslad, knivig, kämpig och framför allt SVÅRFÖRSTÅDD.
    Här i lugna C M njuter jag till fullo, fattas bara.

    SvaraRadera