26 december 2013

Återbesök; Julbord, fängelse och festival

Efter jullunchen hos nyöppnade svenskrestaurangen (se förra inlägget) var det Julbord hos en svensk som tidigare haft svenskinspirerad restaurang i staden. Traditionen med "Tomtemat" har han fört vidare sedan restaurangen stängde. Nu hade han fixat ett privat gôrgôtt julbord i en för kvällen lånad restaurang.
Hasses (f.d. Gubbens) Julbord för svenska vänner.


Fängelsebesök, med långbyxor.
Jag hade lovat "Tf" att komma tillbaka och kunna stanna hela besökstiden ut. Klicka här och se tidigare inslag.

Denna gången var jag bättre rustad inför fängelsebesöket, jämfört med förra gången. Långbyxor, uppbackning av storväxta svenskar och transport i bekväm bil gjorde det hela lättare. Vi blev tilldelade en svårbegriplig nummerserie; 449, 30, 29 och 2.  När det kom till kritan var det hur självklart som helst. Första talet var nummerlappen (som vi skulle ha tagit) till luckan för registrering. Vi hamnade i den trettionde gruppen av besökare, skulle träffa fången i fönster 29, andra våningen.
Två av oss turades om att prata med Tf i lurar genom glasruta. Från början var hans straff 8 år, som förkortats till hälften tack vare en ansenlig summa pengar. Om elva månader kommer han ut som fri man. För att återförenas med fru och 15-årig dotter. Och ett rymligt sovrum med egen säng. I fängelset har han sovutrymme á 50 centimeter bredd, i ett rum 5x10 meter där 38 personer sover.


Jordbruksmarknad, utan bufflar.

För ett par år sedan var jag och Bengt, en svensk kamrat, och tittade på en festival utanför Mae Taeng. Nu passade det bra att göra ett återbesök, i samband med fängelsebesöket. Bara en kilometer skiljer de olika institutionerna från varandra. En trevlig marknad/festival med produkter från bergsfolk och lokala odlingar. Dessutom med olika teman som bilrally, thaiboxning, löpning och mountainbike race. Förra gången "missade" jag att blogga. Tar igen det med bilder, även från 2011.

Premiärdagen visades Världens största grill i sitt slag.


Intill byggnader som visade hur olika stamfolk bor pågick en dans- och musikuppvisning.


Inslaget att rida på buffel från 2011 hade bytts ut till kärror, dragna av andra fredliga djur, som här vilar.

Nu blev det ett utmärkt tillfälle att plocka fram arkivbilder, två år gamla, från samma festivalområde.


Klart för avgång - "Ratten" i form av rep - Framåt.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar