11 mars 2013

Rolig dragkamp på Burmesisk begravning.

Symbolisk "farkost" till nästa liv. På plats veckan innan.
Nära det sydöstra hörnet innanför vallgraven ligger ett Burmesiskt tempel, uppfört för 20 år sedan. Som normalt för en stilla tillvaro. Men nu i helgen har det varit ett kolossalt stort pådrag.
Jag kom förbi där för över en vecka sedan och såg att man höll på med en massa arbeten i området. Man städade och reste täckande tältdukar. Hela templet målades om, allt träarbete i klar röd färg och betongen i vitt. Smyckat med guldgula ornament.
Som jag anade var det en stor begravning på gång. Fick det bekräftat i lördags då jag kom dit och fick vara med om ett lustigt inslag i ceremonin. Fyra män blev målade in på bara skinnet, jag undrade varför. Fick ingen djupare förklaring, men de agerade "roddare" på farkosten där liket av det döde låg. Huvudpersonen var en högt vördad munk, som blev 91 år gammal.
Det blev en livlig dragkamp med tjo och tjim, skratt och leenden. Hela ekipaget stod på en vagn med hjul och dragkampen åt båda hållen hade väl en symbolisk betydelse. Dagen därpå skulle själva bränningen, kremeringen, genomföras. Mer om det i nästa inslag.
Notera flaggan; den Burmesiska Buddhistiska flaggan.







Dekoration på kistan.


Än drog dom dit . . .

. . . och än drog dom hit.

Bästa åskådarplats.

Lekfullt var det, och troligen oavgjort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar