22 oktober 2010

Thailand - högst upp

Highest spot in Thailand

Efter att ha bott här i två år nu kom jag äntligen upp på Thailands högsta berg. Åkte med en svensk kompis och hans svenska besökare. Det var även hans första besök på Nationalparken Doi Inthanon, 2.656 meter över havet, efter att ha bott här sju år. Men vi kunde inte ha valt en sämre dag. Det regnade mest hela tiden och sikten högst uppe på berget var helt obefintlig efter 20-30 meters håll. Det var i alla fall ingen risk för översvämmningar, som på många platser i mellersta Thailand där ihållande regn har medfört de värsta översvämmningarna på 50 år. Även vägen upp till toppen var drabbad av regn. Stora jordskred hade på ett par ställen raserat ena väghalvan. Vi åkte förbi med andan i halsgropen.
Berget är en utlöpare av Himalaya-massivet. Sällan blir där över 22 grader varmt. Vid enstaka tillfällen kan den bli rimfrost på marken, och då vallfärdar nyfikta, vinterklädda Thailändare dit. En uppgift nämner -8 som kallast uppmätt temperatur.

Sikten (och framför allt vägen) var något bättre längre ner. Vi stannade till vid Ban Khun Klang Royal Project med stora odlingar av blommor och grönsaker, vacker trädgårdsanläggning, bungalows och restaurang. Dessutom möjlighet till närkontakt med ett stort vattenfall.


Siriphum vattenfall, vid Ban Khun Klang


In i dimman, på väg tillbaka till bilen.





Svarta svanar vid Royal Project



2 kommentarer:

  1. Thailands högsta topp i ur och skur, det verkar ju helt poänglöst. Och åka dit upp i en bil med andra lika lättroade farangpersoner? Då är det ju mycket bättre att först gå på gymmet och sen ta en ordentlig fika i varuhuset, med en packe tidningar där man ju kan bekvämt kan läsa om just såna ”exotiska” utflyktsmål. Samtidigt som man kan avnjuta anblicken av sötnosar som strosar omkring i templet och alla dess kaffeer och butiker. Din blogg är ju i allmänhet bra, men skulle vinna på lite nattklubbsreportage. Hälsningar från Kanalvägen

    SvaraRadera
  2. Dessa lättroade farangerna hade en diskussion om vad ur i ur och skur betyder. Detta onödiga vetande har fått ett svar (från internet); Jo, ur i ur och skur betyder verkligen något. Ur är samma ord som yr i ord som yra 'snöyra'. Att göra något i ur och skur är att inte dra sig för vare sig rykande snö eller hällande regn, att stå pall för alla väder, eller bildligt, i alla slags motgångar. Vänner i ur och skur sviker inte varandra.
    Hälsningar från lättroad i ur och skur.

    SvaraRadera