23 juni 2019

Europaresan 2(3) - Toblach/Dobbiaco, med elcykel

"What a difference a day makes".
Huset, våran Base Camp, rullade från sommarvarma Gardasjön till sommarsvala Pustertal i Dolomiterna.

  En annan skillnad var den behagliga känslan med elcykel, som jag upplevde för första gången (hyrde i tre dagar). Så bekvämt! Och var nu jämnställd med mina kamrater som alla hade sådan utrustning.
Cykelturer halvvägs till Cortina och över gränsen till Sillian i Österrike gick lätt som en plätt, fast det inte var platt. Dock missade jag, på grund av förkylning, den tyngsta klättringen upp till skidskytteparadiset Antholz/Anterselva som kompisarna genomförde på en 70 kilometer tur.
Avslutningsdagen blev en bussutflykt till en riktig alppärla; Pragner Wildsee/Lago di Braies.

Campingplatserna, Europa Camping i Bardolino och Olympia Camping i Toblach håller båda hög klass med bekväma sanitetsinrättningar, affär och restaurang. Och i direkt anslutning till cykelleder.


Från Wikipedia:
Sydtyrolen, officiellt det självstyrande landskapet Bozen - Sydtyrolen; på tyska Autonome Provinz Bozen – Südtirol; på italienska Provincia autonoma di Bolzano – Alto Adige; på ladinska Provinzia Autonòma de Balsan – Südtirol, är den nordligaste av de italienska länen (provinserna). 511 750 invånare (2011). Landskapet bildar tillsammans med det självstyrande landskapet Trento, det tidigare Welschtirol, den autonoma regionen Trentino-Alto Adige vilken motsvarar det österrikiska Sydtyrolens historiska omfattning. Landskapet har sedan 1972 eget självstyre till viss del och egen rätt att besluta om vart skatterna ska gå (95 procent av skatterna återvänder till provinsen, endast 5 % går till centralregeringen). Landskapets residensstad är Bolzano. Sydtyrolen tillhör europaregionen Tirol-Südtirol-Trentino som i sin geografiska utsträckning överstämmer med det historiska kronlandet Tyrolen.
Av befolkningen är 70 procent tyskspråkiga, 25 procent italienskspråkiga, på grund av stor italiensk bosättning under 1900-talet, och 5 procent, huvudsakligen bosatta i Dolomiterna talar ladinska. Tyska och italienska är förvaltningsspråk i hela landskapet, medan ladinska är det i delar av Sydtyrolen.

Sydtyrolen blev Italienskt område år 1919 efter WW I. Provinsen är delvis självständig. Tyska är huvudspråk, som Mussolini försökte på ändring på. Han införde en Italienseringspolitik och förbjöd tyska i skola och förvaltning, ändrade orts- och andra terrängnamn till Italienska. Efter kriget, WW II, tvingades Italien att gå med på krav på att garantera de tyskspråkigas rätt till sitt eget språk och kultur. Efter visst stök är situationen sedan 1969 stabil i Sydtyrolen med hög sysselsättning och en god ekonomisk tillväxt.


Efter den parentesen, bilder från etapp 2.



På grusväg parallellt med landsvägen mot Cortina-hållet.
Med häftiga bergsmassivet Drei Sinnen som mål.
Och så lämpligt, ett kafé vid vägkanten.



Blickfång tillbaka, vattensystem med "delta" och sjö.


 Dessutom en krigskyrkogård från första världskriget.









Exotiska motiv för en turist som bor i Thailand







Utkanten av Toblach/Dobbiaco.




Gustav Mahler Cultural Center, Toblach.



Sillian, Österrike tur och retur.
Där jag köpte Sinupret som jag hoppas ska dämpa ev kommande förkylningar.





Bussresan till . . .




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar