10 september 2022

Två Parader - en Gud, flera Spöken

Spökena räddade dagen. Paraden med Guden Ganesha var mest en transportsträcka med långt mässande före och efter själva Paraden. Spökparaden Haloween däremot var riktigt häftig. Ja, så spektakulär att det blir ett extranummer i Bloggen om det . . .

Datum för både eventen har nog med månen att göra, det skedde dagen innan fullmåne. Ett månvarv som kanske också styr Salak Yom i Lamphun, en festival med parad samma dag som alltså kolliderade. Här i Blogg-arkivet från 2015 finns denna festival i en återblick.

Klockan 10 skulle paraden med Ganesha starta, cirka 11.30 började ett långdraget mässande med en Ganesha staty av lera (!) i centrum. Jag lessnade. Drog till  Chiang Mai Gate för fika och fick där se en glimt av den snabbt förbipasserande paraden. Kom ikapp den vid floden intill Nawarat Bridge där slutceremonin ägde rum.










Ganesha har fått sin uppvaktning av de hängivna dyrkarna från festivalen. Och inte bara från dem, den Guden firas över hela Thailand. Till exempel vid Silvertemplet i Chiang Mai och i San Sai på cykelturen i torsdags där jag såg en blå Ganesha med sina bundsförvanter, två möss.



Det var ändå Spökparaden till templet Wat Si Don Chai Pa Tung Ngam (Wat Mae Kaet Noi) vid Hell and Heaven Park i Mae Jo som blev huvudnumret i mitt tycke. Ja, arrangörerna kallar det till och med Halloween(!).

Timingen var dessutom passande, hann med lunch i form av Padthai chicken och kom precis fram klockan 16 då deltagarna började samlas för paraden.







Mer från Halloween-Spökena alltså i nästa Blogginlägg . . .


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar