30 juli 2024

Rocket Festival Chom Thong

Stora kontraster och omkastningar mellan två helt olika event. Dagen efter Khon Dance i stan gjorde jag och Bengt en bilfärd 65 kilometer söderut till Chom Thong.



På cykelturen häromdan hade jag fått reda på en Rocket Festival, Bun Bang Fai som skulle äga rum dan därpå. Fick platsen nerskrivet på en papperslapp av en munk. Värdinnan jag hyr av hittade destinationen på google map. Transporten löstes genom att Bengt med kort varsel ville hänga med.

En slingrande smal grusväg, halvdant snitslat med orange band, tog vi oss fram på sista delen, till en glänta i skogen. Vi kom fram vid lunchtid och festen var i full gång. Första tecknet var en hög rökpelare som vi såg under färden innan vi kunde hitta en plats att ställa bilen, bara 300 meter från samlingen.

Nu hörde vi den dånande knallen av avfyrning innan rökpelare syntes.

 

Nyfikna blickar följde oss främlingar på fotograferingsuppdrag. Hundratal fordon och nog tusental människor utspridda i buskagen eller under egna tälddukar. Festande med mat, whisky och öl. Och ömt vårdande sina dyrgripar, med 20-30 kilo explosivt black powder, fastlindade på långa bambu.









Efter varje lyckad raket, stort jubel hos respektive team.



Även spektakulärt vid misslyckade avfyrningar.

Men ideligen fler och fler raketer. Det skulle hålla på fram till kvällen,
för att avslutas med fest, show och dans vid en scen närmare staden.
 





29 juli 2024

Khon dance Chiang Mai

Nageldans i all ära men Khon dance är helt spektakulärt.

Khon Dance är Thailands mest kända kulturella dans och är listat som UNESCO kulturarv.

Söndagens föreställning av Chiang Mai Collage of Dramatic Art framfördes vid Three Kings Monument, i hjärtat av staden i samband med Kungens födelsedag.

Short history.
Khon is a classic Thai dance that traces its roots back to the 15th century and is an expressional and speechless form of storytelling. It is heavily inspired by the tales of the Ramakien and borrows a leaf from the Indian Sanskrit epic Ramayan.
 
What do Khon masks represent?
In Khon, the masks distinguish the differences between characters of human, monkey, and demon.

 

Bilderna.

 

Först råkade jag hamna bakom scenen,
tog mig över en mur och kom in på närgången publikplats.


















21 juli 2024

Toblach 1.170-2.000 m ö h - Italien 3(3)

Fantastiska möjligheter med Toblach som utgångspunkt.
Gemytlighet. Dolomiterna, Lantligt. Klimatet. Småstäder. Cykelleder. Buss-och tågförbindelser.

Camping Olympia i Toblach/Dobbiaco har blivit vår senaste favorit. Att campingavgiften även innefattade fria resor på buss och tåg med Sydtirolmobil i hela Sydtyrolen ökade på positiva helhetsintrycket i år.

 

FRÅN CYKLING.
















UTFLYKTER MED BUSS.

Lake Braies, en vackert belägen fjällsjö på kort avstånd från campingen.


Den sjön "upptäckte" vi redan för två år sedan.

Jag hade, till nästa dag, sett an annan busslinje med "okända marker" som destination. Vi tog den bussen på vinst och förlust. Det blev en fullträff.

Längs vindlande serpentiner med bråda stup och mäktiga bergsformationer nådde vi ända upp till 3.000 meter över havet. Delvis var vägen så smal att kilometervis reglerades trafiken enkelriktad med signalljus. Framme där bilvägen tog slut bredde det ut sig stora blomsterängar med bland annat orkidéer. Och storslagen utsikt över Dolomiterna, infarten hade inskriptionen "The Dolomites Unesco World Heritage". Ett paradis med leder för vandring och mountainbike. Det svala vädret, 15 gr C, avgjorde att vi tog lunchen inomhus.






 
 
Sista dan, 11 juli, tre av oss en cykeltur
(bara uppför, med först stärkta med glass) till Schnegga Soge, en restaurang.
Och fick en härlig utsikt tillbaka efter vändpunkten, 1500 möh.



På kvällen packades cyklarna ihop och vi tog avskeds-wienersnitzel i campingens restaurang.

Nästa morgon styrde det rullande huset mot norr och jag tog tåg till Trento (dit friresekorten gällde). Sedan med betalbiljett via Verona till Milano.



En natt där var planerat, men anknytningsflyget till Wien var försenat så jag hamnade på hotell också en andra natt. Det rummet och direktflyg Milano-Bangkok på flygbolagets bekostnad. I trötthetens tecken blev det inga stopover dagar i Bangkok utan tidigast möjliga flyg hem till Chiang Mai dit jag kom för precis en vecka sedan.

🎬🚵🚊🚌🚋✈📷