30 juli 2024

Rocket Festival Chom Thong

Stora kontraster och omkastningar mellan två helt olika event. Dagen efter Khon Dance i stan gjorde jag och Bengt en bilfärd 65 kilometer söderut till Chom Thong.



På cykelturen häromdan hade jag fått reda på en Rocket Festival, Bun Bang Fai som skulle äga rum dan därpå. Fick platsen nerskrivet på en papperslapp av en munk. Värdinnan jag hyr av hittade destinationen på google map. Transporten löstes genom att Bengt med kort varsel ville hänga med.

En slingrande smal grusväg, halvdant snitslat med orange band, tog vi oss fram på sista delen, till en glänta i skogen. Vi kom fram vid lunchtid och festen var i full gång. Första tecknet var en hög rökpelare som vi såg under färden innan vi kunde hitta en plats att ställa bilen, bara 300 meter från samlingen.

Nu hörde vi den dånande knallen av avfyrning innan rökpelare syntes.

 

Nyfikna blickar följde oss främlingar på fotograferingsuppdrag. Hundratal fordon och nog tusental människor utspridda i buskagen eller under egna tälddukar. Festande med mat, whisky och öl. Och ömt vårdande sina dyrgripar, med 20-30 kilo explosivt black powder, fastlindade på långa bambu.









Efter varje lyckad raket, stort jubel hos respektive team.



Även spektakulärt vid misslyckade avfyrningar.

Men ideligen fler och fler raketer. Det skulle hålla på fram till kvällen,
för att avslutas med fest, show och dans vid en scen närmare staden.
 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar