03 augusti 2013

Storleken ingen betydelse - men utseendet.

För ett par år sedan hamnade jag, efter några irrvägar, vid ett tempel med en gigantiskt stor Buddhastaty. Har försökt hitta dit igen, men förgäves. Tills rundan då en golfbana ändrade mina planer att cykla till Lamphun och jag "hittade" tillbaka. Statyn är 30 meter hög.
En av de högsta i landet, bara fyra statyer är högre i Thailand enligt Wikipedia (klicka och kolla).
Men för ändå en totalt anspråkslös tillvaro. Templet ligger till synes öde, är inte speciellt välskött och målningen av Buddhastatyn har flagnat.
Totalt öde är området ändå inte. Jag hörde röster från en skola intill. Gick dit och såg skolbarn flitigt plitande i sina anteckningsblock. Men inga vuxna. Det var en lärarlös lektion, med utbildarens röst via bandspelare och tv-skärmar som komplement till svarta tavlan. Och så hade de den höga Buddhastatyn som övervakade också.




Alla bilder är klickbara att bli större. Jämför stegen i högra bilden.
 
 
I denna avlägsna trakt har storleken ingen betydelse för att göra statyn till en sevärdhet. Däremot har en av Buddhas upplysta munkar blivit uppmärksammad i Wat Chedi Luang, Old City. Och det för att han var alltför vacker. En skönhet som misstolkades av anhängare att han var den verklige Lord Buddha. Rättrogen som han var ogillade han det och förändrade sig till en tjock fet munk. Undras om han gillar att ha blivit "förskönad" med nymålning.
Förstora och läs mer på bildens tavla.
 

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Det finns en tokhög Buddha i provinsen Ang Thong också. Den lär ska vara bortåt 100 meter hög. Jag har en bild om du är intresserad.
    Ha det gott!
    /Lung Nok

    SvaraRadera
  2. Sikken jätte. Kollade i Wikipedia, den sittande bjässen är 92 meter, högst i Thailand.

    SvaraRadera