16 mars 2018

Poy Sang Long - munkinvigning

I tre dagar pågår ceremonin där unga pojkar initieras till munklivet. Pojkarna blir sminkade, målade och uppklädda i vackra kläder. De ska inte behöva gå själva utan sitter för det mesta i sitt herresäte. Ibland bärs de runt på axlarna av en släkting, för dans, toabesök och lekar.


En stor festplats byggs upp. Oftast intill ett tempelområde. Men den jag bevittnade låg ute på ett fält. Med stor scen. Ett trettiotal "hus" i två rader där pojkarna omhuldades. Försäljning av kläder och prylar i mitten. Lekplats i ena kanten och matservering vid infarten (fast varje familj var eget "kök" intill sitt "hus"). En stor och viktig fest för varje familj där alla klär upp sig i sina vackra nationaldräkter. Och varje familj har sin egen orkester.

Traditionen kommer från den del av Myanmar som heter Shan State. Flera av den befolkningen bor nu i norra trakterna av Thailand. Allra störst är händelsen i Mae Hong Song, men ceremonier äger rum på flera platser även i Chiang Mai.

De blivande munknoviserna behandlas som små prinsar vilket ska påminna om Siddharta innan han blev upplyst och blev Guatama Buddha. På tredje dagen bryts festen med skifte till orange munkdräkt, med en munktillvaro varierande från några dagar till månader.

Hittade denna moderna, kortfattade beskrivningen om Buddhas liv och budskap:

Siddharta Gautama föds som prins. När han ser att det finns sjukdom, fattigdom, ålderdom och död i världen inser han att allt liv är lidande. Han vill inte lida och vill inte att någon annan ska lida heller, så han bestämmer sig för att lösa det här. Han lever som en svältande tiggarmunk – en asket– ett tag, men det löser ingenting. Han sätter sig då under ett fikonträd och mediterar för att komma på lösningen. Inget ska få avbryta honom innan han förstått varför livet är ett lidande. Demonen Mara frestar honom men han mediterar vidare. efter att han mediterat i 49 dagar fattar Siddharta vad som är fel. Människorna är aldrig nöjda. De vill alltid ha något mer! Och den här längtan efter att få mer tar aldrig slut. Och då tar lidandet inte heller slut. Nu har Siddharta förstått hur det ligger till – han har blivit upplyst. Och det är vad ordet Buddha betyder – upplyst. Buddha anser att den här längtan efter att få mer bara gör att man återföds gång på gång till ännu mer lidande. Återfödelsen är som ett kretslopp man aldrig kommer ur: Samsara. Buddha lär därför sina följare att man måste ta sig ur Samsara och istället uppnå ett tillstånd där alla begär har slocknat: Nirvana.




























1 kommentar:

  1. Vilket scoop! Och vilka fina bilder. Väldigt söta mammor förresten. Gillar de falanger tror du? Vildgotte

    SvaraRadera