07 april 2019

PKK, Prachuap Khiri Khan - Fiske och Apor


Prachuap Khiri Khan har blivit något av ett favorittillhåll för mig under de svåra perioderna med luftföroreningarna i Chiang Mai. Från 2010 - 2016 har jag passerat där på cykel (med mars-april reportage i bloggen varje år). De två därpå följande åren bröts traditionen för resor i norra Vietnam. Men i år var jag tillbaka - utan cykel. Sviterna efter ischias med vissa känningar i rygg, höfter och lår hämmar.

Och därmed blir det inte samma goa, fria känsla. Efter några dagar i Bangkok åkte jag buss till Bang Saphan, som inte blev någon höjdare nu i lågsäsongen. Så efter två nätter, minivan till Prachuap Khiri Khan. Där jag har bott på samma fina hotell varje besök. Prachuap Beach Hotel, nu också med en ny byggnad.

När Hua Hin känns för stökigt har flera västerlänningar sökt sig till Prachuap Khiri Khan och bildat små faranggrupperingar. Dessutom är det många som åker hit under den rökiga säsongen uppe i norr.

Förutom att glida omkring i stan bland kafeer och restauranger söker sig många till badviken Ao Manao som sköts och kontrolleras av soldater från flygbasen Wing 5.

Jag har badat där i det långgrunda vattnet bara vid ett tillfälle, och fick då plågsamma blåsor på halva överkroppen av sandflugor. Intressantare att fortsätta till nästa by och ett stort fiskeläge där.
Hyra scooter är smidigt och med den tog jag mig även några gånger år andra håller till ett annat stort fiskeläge.

De säregna aporna finns inne på flygområdet, där de håller sig inom tre separata grupper. Ljusbrun färg på ungarna tyder på att de är knappt en månad gamla. Det verkade som att många ville rå om och kela med de små, men det är bara mamman som har det riktiga beskyddet och när det är som stökigast svingar sig till lugnare platser.


Mer ap-bilder nertill. Först havsnära fångster.













































3 kommentarer:

  1. Kanonbra! Dina bilder blir ju bara bättre och bättre ju fler krämpor du får. Är möjligen de flygande lådorna tomma? Stor Gotte

    SvaraRadera
  2. Ja, tomma lådor som ger fulla minneskort. Förr var framväxten, på cykel, viktigare än bildkvaliteten, nu tvärtom.

    SvaraRadera
  3. Fantastiskt roligt att få ta del av dina fina bilder med upplysande text. :)

    SvaraRadera