16 maj 2021

Samoeng runda - överraskningar på avtagsvägar

Frisk luft uppe i bergen. 100 kilometer tur på "ordinarie" Samoeng rundan. Fast med avstickare.

 

Längesedan jag körde hela den klassiska Samoeng rundan. Tidigare i år har det blivit ena eller andra hållet - och vänt samma väg tillbaka samt vid ett tillfälle en lång extra runda bortom själva samhället Samoeng. Nu bidrog två avtagsvägar att det ändå tog nästan hela dagen, från 08 till klockan 16. Markant svalare på förmiddagen i bergen där både moln och djungeln ovanför vägen skuggade. Men äckligt varmt närmare Chiang Mai vid 15-tiden då den blev 38 grader.

Den ena avstickaren, till WTF Coffee camp i byn Pong Yaeng var mitt tänkta mål. Men först hamnade jag i Maroochi Mountain Club, en sedan februari nyöppnat flott restaurang längs en avtagsväg från Hw 1096 på motsatta sidan där man kör upp till Mon Chaem. Först hade jag kört förbi restaurangen i tron att den var stängd, och fortsatte upp till en liten by med mäktig utsikt.

Hit men inte längre.
 


Vände när vägen blev svårbemästrad och stannade till och häpnade över den flotta inredningen vid Maroochi. En lyxkrog med maträtter upp till 800-900 baht. Min lilla men goda lunch kostade ca 240 baht.



Restaurangkatten kom till stället i samband med öppnandet berättade en servitris. Den får mat men sover mest hela dagarna och på kvällarna får den sällskap av mer skygga kattkompisar. De tillfälliga servitriserna kör hit varje dag (förutom måndagar- stängt) från Chiang Mai och har ordinarie arbete, då inte covid-19 sätter stopp, på kryssningsfartyg i Amerika!


Någon kilometer längre upp längs Samoengvägen och in på en annan avtagsväg ligger WTF Coffee camp. Kaféet tillhör en gammal Resort, Kangsadarn, nu i dvala. Som service kan man åka elfordon ner till och upp från serveringen som ligger vid en flodravin. Jag valde trappor ner och skjuts upp. Servicen och faciliteterna gör att priset för kaffet stiger över 100 baht och det får man kosta på sig för att förmedla i Bloggen.


Elfordonet, med rödvitt tak, på väg ner.

Växterna tar över, under pandemin.

Kangsadarn Resort.


Tallskog och växter i omgivningen.

Längs samma avtagsväg ligger en Campingplats! Ja, med husvagnar att hyra.



Efter dessa utsvävningarna fortsatte jag som sagt hela stora Samoengvägen.
Med stopp för fotografering av vyer och svampförsäljning.
Även töre, tändved, till försäljning.

Ja de små gulingarna är kantareller! Mer lättfunnet efter skogsbränder.




 


3 kommentarer:

  1. Underbart reportage o bilder. En karta skulle göra en gammal orienterare glad :)

    SvaraRadera
  2. Tackar. Visste inte att du har den OL-bakgrunden. Hänvisar till google maps.

    SvaraRadera