06 november 2009

Loy Krathong

Loy Krathong är en fantastisk högtid. Firas vid fullmåne den tolfte månaden i Thai Lunar-kalendern. Vanligtvis i november månad.
Chiang Mai firade detta år i fyra dagar. Med mycket förberedelser dessförinnan.
Att beskriva festivalen är svårt, det skall upplevas. Men för att ge ett liten hum om hur det går till så föreställ dig följande axplock från svenskt firande:
Utgå från student-corteger, lägg till stora mängder av (jul)dekorationer, (påsk)smällare, (nyårs)fyrverkeri, (midsommar)firande, (invandrar)karnevaler; ta bort fylla och bråk.

Att komma åt och få bra, överskådliga bilder på paradvagnarna är inte lätt i trängseln (hänvisar till Google-sökning). Detta inlägg innehåller - i bildspråk - lite andra aspekter. Såsom Dekorationer vid tempel, fyrverkeri, förberedelser, väntan, detaljer ur vagnarna samt tävlingar med stora varmballonger. Dessa ballonger, liksom de tusentals mindre små påsarna, stiger med hjälp av värmelåga respektive medflygande värmeljus. Några brinner upp innan de hunnit lyfta, andra blåser galet och fastnar i träd, ledningar och stolpar. De allra flesta lyfter och ger vackra effekter i skyn. De stora varmballongerna har med sig smatterband och små flygplansmodeller som lossar och släpper efterhand, seglar ser och lämnar smällar och rök efter sig.

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar