20 september 2010

Små notiser (om till vissa delar stora saker)

4-års dag uppmärksammad.
Söndagen den 19 september var det 4 år sedan militärerna störtade Thaksin Shinawatra från makten. Med demonstrationerna och dödsskjutningarna i Bangkok i färskt minne hade De Röda manifestationer på flera platser i landet. I Bangkok uppskattades antalet demonstraner till drygt 5.000 (enligt ledarna). Allt gick lugnt till, så även i Chiang Mai där några hundra personer samlades vid Municipal Stadium (gamla stadium). Mer utförligt i gingmalees utomordentliga blogg;  http://gingmalee.blogspot.com/




Tillägg 22 september (efter en artikel i Bangkok Post):
Sombat, ledaren för denna aktivitet (samme man som startade upp Röda aktiviteterna i Chiang Mai den 22 aug) verkar vara en schysst herre. Tar avstånd till långvariga demonstrationer likt maj-april, var tidigare med i en icke-statlig organisation för etniska minoriteters rättigheter i norra Thailand. Nu arbetar han helhjärtat för Red Sunday Group. Med denna grupp vill han enbart göra punktinsatser på just söndagar. Gruppens sista aktivitet ska bli samma dag De Röda lägger sin röst på kommande val, avslutas artikeln med.







Red War eller Red Bomb.
En Röd kamp av ett helt annat slag var en Engelsk ligamatch i fotboll. Manchester United mot Liverpool. Båda med röda matchtröjor och de två mest populära lagen hos thailändare. Storbildsskärmar utomhus, med mat- och ölservering, var "inne".




Nu är det "Höst".
Man räknar till tre årstider i norra Thailand; Heta perioden, Regniga perioden och Svala perioden. Om man ser på solens bana - Thailand ligger något norr om ekvatorn - så kan man skönja, om än svagt, att det skiljer cirka en timma på solens nedgång under året. I juni är det ljust nästan till kl 19 och i december till cirka kl 18. Och nu i september när "mörkret faller på" blir det "höst" med Svenska mått mätt. Söderut i landet är skillnaderna mindre.

Det låg inte ett träd över vägen.
Jag hälsade nyligen på den danska kvinnan, Marianne, som tar hand om utslagna djur norr om Chiang Mai. Hon hade stött på ett djur som hon INTE ville ta hand om. På väg hem kl 01 en natt såg hon vad hon trodde var ett träd över hela vägen. Hon hann inte bromsa in eller stanna utan körde över en STOR pytonorm !!!  Den var så stor att den sträckte sig över hela vägen; två körfält !!!  Jag ryste av skräckkänsla då hon berättade det. Hon själv hade efteråt skräckfantiserat att ormen slingrat sig runt bilen. Brrrrrrrr.
Det har regnat häftigt och då är risken större att dessa varelser söker sig till högre belägna marker. Den största pytonormen som fångats i dessa trakter var sju meter lång.

Thailändsk kombination.
Nordisk kombination kommer man aldrig att uppnå, men jag har sett en thaibil dekorerad med målningar av vintermotiv och skidåkare. En annan kombination är en vin- och spritbutik, tillika försäljare och tillverkare av tavelramar.

We are the Champions
Det var troligen publikrekord i lördags då Chiang Mai Football Club spelade sista seriematchen, och vann med 1-0. Flera stjärnor sparades till kommande Playoff. Seriesegern var klar sedan tidigare och firades stort efter slutsignalen, både på arenan och med en liten parad downtown. Nu återstår alltså Playoff för vidare avancemang. Inte till högsta serien som jag skrivit tidigare, utan till näst högsta.

6 kommentarer:

  1. När jag patrullerade av gamla idrottsplatsen i Chiang Mai nån timme innan arrangemanget skulle börja i söndags var det nog över tusen pers där. Nästan alla i rött. De satt under träden, eller sökte skugga i tröjstånden. Och hela tiden kom fler och fler. Stämningen var lugn, för att inte säja god. Genomsnittsåldern låg nog en bit över 40 så det blev inte så mycket plåtande för min del:) Ville

    SvaraRadera
  2. Patrullerade . . .
    Var det kommissarien som var på besök?
    Ville inte Ville plåta medelåldern?

    SvaraRadera
  3. Låter spännande med ormen. Jag cyklade faktiskt över en orm på som låg utsträckt tvärs över en betongspång vid ett tillfälle. Men det var ingen pyton....utan en smal rackare.

    SvaraRadera
  4. Usch! En smal orm är - om inte en enorm orm - så i alla fall en orm. Och spångarna är ju också smala, med risk att vingla till och falla i kanalen.
    Apropå spänning får vi väl lyssna på webbsportradion i natt, med skilda sympatier.

    SvaraRadera
  5. Hej Göte! Vi har varit ute och sprungit orientering idag, men såg som tur var inga ormar. Hoppas du har det bra och att allt är väl. Här är det nu riktig höst, bara 10 grader. Det har regnat mycket, men idag var det uppehåll. Vi hörs. /Classe, Ing-Marie & Lina

    SvaraRadera
  6. Kul att höra från Gråbo-borna! Det blev mycket orm i detta inlägget. Jag såg en idag, som blev rädd (kände väl vibrationer från cykelhjulen) och vände ner i ett dike.

    SvaraRadera