04 december 2010

En oförglömlig resa till en kaffe-plantage 26-28 nov-10

THE Unforgettable Coffee Journey, November 2010


Vy över byn, med Sunflower i förgrunden.


Akha´s vackra traditionella dräkter bärs numera bara vid festivaler,
som här vid den årliga Swing festival (bild från internet).
Den utlovade fortsättningen kommer här.

Med framför allt bilder, helt album här.
Byn Maejantai i Chiang Rai provinsen är utgångspunkten för detta kaffe. Men historien började långt tidigare. Akha folket som bor där kommer ursprungligen från Kina. Fördrivna via Burma till nuvarande friheten. En frihet som inte alltid varit naturlig. I avsaknad av id-handlingar kunde de förr ej resa hur som helst i landet.  Ännu saknar ca 20% av byborna id-papper. De är vana vid hårda umbäranden. Deras långa flyttningar har hela tiden varit till fots. Under tiden i Burma blev Lee´s pappa tvingad att bära utrustning för armén. Det nuvarande platsen har de bebodd i flera årtionden. Lee, nu 25 år, och äldsta barnet av fyra, är född där. Tack vare en klarsynt mamma har Lee fått den gedigna utbildning som nu lett till att föra byns namn och kaffe ut i världen. http://www.akhaama.com/ .




Coffee buske med bär, som avskalade innehåller själva kaffebönorna.

Vandring från byn till odlingen, snart framme.
Med på denna resan var sju gäster. Alla tog givetvis bilder. Två av oss, Bessie och Kyle, har gjort en mer utförlig presentation. I skrift har Kyle gjort en sammanställning som säger ALLT. På engelska, men den är väl värd att traggla igenom, kanske kan du till och med översätta med Google Översättning.

Tills helt nyligen var byn utan electricitet. Nu har var och ett av de 32 hushållet fått (av regeringen) en uppsättning som ger sol-energi. Vägar, om än i dåligt skick, har förbättrat framkomligheten och hästar har till 95 procent ersatts av motorcyklar för transporter från odlingarna till byn. Därifrån vidare med 4-hjulsdrivna fordon. Förutom kaffe odlas flera andra grödor för att få inkomst året runt, och för att kunna vara så gott som självförsörjande.

. . . har ersatts med motorcykel.
De flesta hästtransporterna . . .

2 kommentarer:

  1. Kollade just bilderna på Facebook. Grymt bra! Rena bildjournalistiken. Verkligen fint att kolla på. Men visst har himlen bakom gubben (bild 28) fått en dramatisk dos Photoshop? Vad händer förresten med den där blå maskinen som sprutar ut bönar. Otto

    SvaraRadera
  2. Ett lunchmöte med en god vän och efterföljande ytterligare service på cykel fördröjde bildtexterna. Men nu är det åtgärdat och ger svar på Otts´ frågor. Allt gott !

    SvaraRadera