03 mars 2017

Rödmyror till lunch

Jag kom cyklande i kanten av Doi Suthep, bakom CMU Agronomy Experiment Fields. Såg några män som höll på med att fånga något uppe i träden. Ofta ser man studenter som samlar fjärilar och insekter till sina studier. Men nu var det ett helt annat syfte.
En spann fäst i en lång stör användes att ruska runt i lövverket för att samla myror. Lass efter lass togs emot på marken av två killar, som hanterade fångsten. Inte helt problemfritt. De hade myror överallt på kroppen. Plockade bort dem, kliade sig och skrattade. Ett vitt "pulver" ströddes ner i spannen, för att bedöva eller döda krypen(?). Slutfångsten lades i en platspåse, som redan innehöll ris.
Att de skulle äta myrorna svarade de uppriktligt ja på vid mina upprepade frågor.

Hemma i kammaren sökte jag på ätbara småkryp och fann Denna artikeln som säger "allt".

Utdrag:
Visually, red ants are a pretty unappealing option for eating, but most of that comes from our revulsion about eating insects in general. When blindfolded, most people say that they like the taste of red ants, but it is a completely different story when the same person eats the ants. Along with their eggs, red ants are used in a Thai dish, known as Larb Mote Daeng. The dish works because the bodies of red ants taste a bit like lime because of the leaves that they eat. Still – it’s a dish that only some people would be willing to try.



 
Myror i håret, myror på foten . . .
. . . myror överallt.

 
Myror blandade med ris.


Serverat !




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar