28 juli 2021

Wat Doi Kham - a Temple with a view

Utsikten över staden är magnifik från Temple of the Golden Mountain. Hela namnet är Wat Phrathat Doi Kham, där Phrathat står för reliker från Buddha. Doi betyder berg på Lanna språk och Kham är guldklimp på thai. Templet byggdes för cirka 1300 år sedan, övergavs men återupptäcktes år 1966.
Besökare kommer hit för att be om lycka och välstånd (fortune) och har med små eller stora mängder jirlanger av jasmineblommor som gåvor.
 
Boulevarden fram till Rajapruek/Royal Flora, som man passerar till templet, är kantad med försäljare av dessa jasminblommor. Har man missat eller vill komplettera finns det att köpa även där backen till templet börjar. Där finns förresten statyer av jättarna som man offrar buffalokött till en gång om året, story här.

För några år sedan cirkulerade ett rykte att en högvinst i statliga lotterier hade köpts här, och besökarantalet flerdubblades.
I dessa pandemitider är det glesare med besökare men jag var långt ifrån ensam att ha tagit mig upp den slingrande branta vägen till templet, denna Kungens födelsedag, onsdag 28 juli.
 

Byddhastaty 17 meter hög och snablar från nationaldjuret.CMU agriculture and horticulture fields.


Rajapruek / Royal Flora närmast.
Väggmålningar längs vägen ner.


Området med statyer av jättarna och bufflar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar