13 juni 2014

JÄTTEgott alternativ till människoskött

Festen kan börja. Buffeln slaktad långt innan folket strömmade till.
Jättarna i Doi Suthepskogen har fått sitt årliga skrovmål. Traditionen med animistiska inslag lockade större åskådarskaror än förra året.
Men än så länge nästan bara thailändare från grannskapet. Kanske var där ett tiotal faranger, inklusive pressfotografer. Speakerns ord om den spektakulära händelsen; "Only one in Thailand. Only one in the World", kanske får händelsen att komma in i stora festivalkalendern.

Storyn och bilder som visar hela förloppet kan du se i reportaget från förra året. I år kom jag fram till ceremonin lite senare. Lagom att se processionen med gobelängen av Buddha anlända, följt av mässande från ceremonimästare och munkar.
De mest inbitna av det gamla garden kan, och upprepar, texterna unisont. Men det största intresset och "huvudnumret" är mediet som, besatt i trance, tar sig an den slaktade buffeln. Och, som stand in för jättarna, smaskar på den nyslaktade buffelns råa kött och sköljer ner med dess blod.

I år lyckades jag komma back stage och kunde plåta mediet som laddade upp med klunkar av sprit, välsignade rättroende med snören kring handleder, fick visdomsord lästa av en shaman tills han i rätt stämning gjorde entré inför publiken. Från nära håll kunde jag också ta några bilder på själva inmundigandet innan jag med mild tillrättavisning föstes tillbaka.










 
 
Komplettering, en film från händelsen.

4 kommentarer:

  1. Bra bildreportage! Det är intressant att följa din blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det. Men fast det är regnperiod här, blir det snart sommartorka i bloggen. Är tillbaka om cirka en månad efter utflykt till Alpeuropa.

      Radera
  2. Nu hittade jag in på di blogg göte. Du har verkligen sett mycket spännande! Du inspirerar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du hittade hit. Det finns mycket i Chiang Mais omgivningar som inspirerar att inspirera.

      Radera