22 april 2011

Koh Yao. Fridfullare än Phuket är ett understatement.

Jag har ju nämnt att jag var på Koh Yao Noi under regnovädret. Här kommer lite mer info om denna "easy-going" (svensk översättning: lättsamma, makliga, sorglösa) plats samt bilder.

Koh Yao täcker en yta på 137,6 kvm bestående av 2 större öar, Koh Yao Noi och Koh Yao Yai, och flera kringliggande holmar/klippöar. Yao betyder lång(sträckt), yai stor och noi betyder liten, och då blir det Stora Långön och Lilla Långön. Befolkningen som till 99% är muslimer livnär sig huvudsakligen på fiske och gummiplantage. Ägarna till gumiplantagen är relativt välbärgade. Och skämmer bort sina barn, som (alltför) lättvindigt får den senaste mobiltelefonen för att inte nämna motorcyklar som nästan varje unge i 10-11 årsåldern susar fram på.
De flesta av de fåtal turister som kommer hit stannar på Koh Yao Noi där de bästa stränderna finns, på västra sidan av ön. Det är härifrån man har den hänförande utsikten över klippöarna och soluppgången.
Perfekt även för upptäcksfärder med cykel, knappast någon trafik. På denna norra, lite mer turistanpassade ön kan man göra en slinga på 15-20 km med utlöpare på återvändsvägar.  Den större ön nås med färja på knappt 10 minuter. Där kan man absolut inte åka fel, det finns bara en väg, ca 20 km lång. Vädret medgav inte att utforska det området denna gången. Men det är ju alltid kul med anledningar att göra återbesök. (Apropå återbesök; förra/första gången jag var där, för knappt sex år sedan, hade jag bättre tur med vädret och kunde från samma balkong som bilden nedan se den storslagna utsikten inklusive soluppgångar i klart väder. Dessutom göra en heldags båtfärd i arkipilagen.)

Djupare information via denna utmärkta länk (på engelska). Som tillägg kan nämnas att det numera finns en bank med ATM, som dock inte alltid är brukbar. Det finns även cyklar att hyra och faktiskt en cykelklubb som brukar ta en sväng varje kväll. 7eleven-butiken som nämns är den enda hittills jag besökt som inte säljer alkohol. Men mittemot finns en liten pub !
 

 


De första nätterna bodde jag högt här uppe. Vid de värsta regnattackerna försvann öarna helt ur sikte.

Med färja på väg till ön. Regnväder på gång, som skulle utvecklas till det värsta ovädret i mannaminne i dessa trakter.

Varierande last, bland annat motorcyklar och ägg.

Barr från regntyngda pinjeliknande träd täcker denna avlägsna vägen . . .


. . . som slutar vid denna avlägsna stranden.


Liten fiskesamhälle . . .

. . . där dessa glada kvinnorna ingen hade emot att bli fotograferade.


Avslutningsbild, fint motiv tycker jag själv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar