27 april 2012

Svalka i hettan.

Eldningsperioden och med det den ohälsosamma luften är över i Chiang Mai. Men nu har HETTAN slagit till istället. Jag dröjde mig kvar vid havet och ett par dagar i Bangkok i hopp om att regnperioden skulle starta uppe i norr, men icke så. Åkte med nattåget, som har den missvisande benämningen Express. Ordinarie restid är 13 timmar, men med två timmars försening redan innan avgång blev det ytterligare tre timmar fördröjt. Satt och låg (sov) på tåget i 18 timmar, de två sista timmarna utan a/c !!!
Det kom visserligen en regnskur i går, som gjorde att temperaturen sjönk tio grader, från 38 till 28. Men idag är vädret normalt för årstiden igen, snuddar vid 40-strecket. Norra delarna är de varmaste i hela landet, vissa granndistrikt har över 41 grader. Det är svalare söderut, allra svalast i sydväst med semesterorterna Ranong, Krabi, Phuket, Koh Lanta. Se statistik från 26 april.   Eller valfri dag i rullfönstret upp till vänster på den sajten.

Strömförbrukningen går i högvarv på grund av all påslagen luftkonditionering. För den som har möjlighet är det förnuftigast att hålla sig inomhus, i a/c.

Skolorna har ledigt under den heta perioden, några barn passade på att svalka sig med bad i vallgraven som omger gamla staden.


En person hamnade ofrivilligt i "kylan". Det var en farang som levt ett gott och ostört liv flera år i Thailand. Men som hade ett mörkat förflutet. För 25 år sedan hade han avvikit/flytt från ett fängelsestraff i Staterna. Och långt om länge, ett kvarts sekel senare, hade de amerikanska polismyndigheterna spårat honom till Chiang Mai. Nu är han återbördad till sitt forna hemland.


2 kommentarer:

  1. Kom just hem från Phrae 25/4 och vi hade 42 grader dom sista fem dagarna där, avslutade med Chiangmai och där var det lite svalare om man kan säga så vid 38 grader. Gillar att läsa din blogg Mvh Sven från Luleå

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänka mig att lilla Phrae inte har så mycket att bjuda på i form av vistelse i luftkonditionering förutom egna bostaden. Till skillnad mot Chiang Mai med svala kaféer, restauranger, stora varuhus, (bok)affärer och till och med biografer.
      Tack för kommentaren, alltid trevligt med respons.

      Radera