19 maj 2011

Benrester "blir" Kristaller.

Reliker, skyddade i glaskupor i glasskåp.


Benrester från döda buddhistiska mästare blir till "Pärlor och Kristaller"
Jag har själv svårt att förklara denna annorlunda företeelse. Fick visserligen en förklaring på engelska, av en australiensk(!) munk, men väljer ändå att förmedla sambandet via ett citat, hittat i Internet, från svenska Tibetan kommittén:
" . . . glasmontrar med reliker. Min föreställning om reliker som fysiska kvarlevor från döda människor - såsom ben och tänder – stämde inte alls. Det här var något helt annat. Relikerna liknade pärlor eller kristaller och var mycket vackra. Tibetanerna kallar dem ”ringsel” och man anser att de innehåller essensen av medvetandet av stora buddhistiska mästare, vars inre renhet framträder i form av reliker. Jag vet nu att de hittas i askan efter kremeringen av dessa högt utvecklade buddhistiska mästare som ägnat merparten av sitt liv åt att genom meditation och på annat sätt befria sig från all negativitet, utveckla visdom och medkänsla och enbart verkat för att vara till nytta för andra. Sanna andliga lärare brukar i allmänhet inte berätta vad de själva uppnått. Relikerna är ett fysiskt bevis på att läraren uppnått en hög grad av medkänsla och vishet."

Och inte är det något konstigt med det. Underligt, besynnerligt, egendomligt och annorlunda förvisso, sett med västerländska ögon. Men helt naturligt där det hör hemma.

"Var och en blir salig på sin tro" (och sitt handlande*) passar bra in här. Dessa vackra stenar må ha hittats i askan efter kremering, men hur har de hamnar där / vem* har placerat dem där? . . . Bara de lärde vet.

Länkar (färgade) att klicka på och läsa mer:

Templets Hemsida  Munkarna sitter inte i sina boningar och läser lärdas skrifter eller i en grotta i bergen och mediterar hela tiden. Internet-tekniken är anammad fullt ut och hjälper till att visa deras väg . . .
Med google-översättning till engelska eller svenska får man en liten inblick.
En intern länk från templets hemsida. Noviser på tempel- och djungelvandring. Fascinerande strapatser, fina bilder.


Nästan skrämmande verklighetsnära vaxskulptur.


 Vaxskulpturer av två avlidna lärda munkar.


Interiör från templet Wat Santidham. I bakgrunden Buddha avbildad under trädet där han blev upplyst.

Närliggande vackert utsmyckad stupa.

4 kommentarer:

  1. Finns det inga vaxskulpturer av sötnosar som du kan avbilda till den äldre läsekretsen fromma? Eller ännu bättre levande sådana! Sötnosar alltså, inte äldre läsare.... Bilderna är visserligen mycket fina, men det handlar ju faktiskt om män, mycket gamla munkar rent utav. "Konstälskare"

    SvaraRadera
  2. Det skulle i så fall, för att hålla sig till detta ämnet, vara nunnor. Men sådana skulpturer har jag inte sett. Finns de så är de nog inte längre som sötnos-varianter.

    SvaraRadera
  3. Hej. Jag hann besöka templet innan jag åkte i torsdags, talade också med den australiske munken som gav mig en del tänkvärda tips.Hade däremot lite svårt att riktigt se kristallerna, men kanske har med mig för mycket av vår västerländskt kritiska inställning.......Hemma i Linköping igen och här finns definitivt inga buddhist tempel att upptäcka, men det regnar inte i alla fall......Lycka till med din hemresa och anpassning till Europa.

    SvaraRadera
  4. Ja, vad man "ser" på den utställningen har väl med inställning och tro att göra.

    SvaraRadera