14 maj 2011

Royal Ploughing Ceremony - med anor 700 år tillbaka.

De två heliga Oxarna Phra Ko Fah och Phra Ko Sai gör sina val ur de sju skålarna.       Bild från Bangkok Post.

I fredags var det helgdag i Thailand igen.  Att det var fredagen den trettonde(!) mötte inget hinder att genomföra den årliga Kungliga Plöjnings-ceremonin vid Sanam Luang i Bangkok. Oturs-Skrocket kring den datumen är väl mest ett västerländskt påhitt, fast vissa Thailändare känner till det också. Denna högtidliga ceremoni har ägt rum i cirka 700 år för att markera starten på den traditionella perioden att plantera ris och stärka moralen hos jordbrukarna.

Kronprinsen och Kronprinsessan övervakade det hela. Andra viktiga varelser var två heliga vita oxar och en toppman inom jordbruksdepartementet samt en Brahmin präst.

Innan Jordbruksbossen anlände hade han valt speciella kläder, som prästen sedan tydde skulle ge tillräckligt med nederbörd, stor risavkastning och överflöd av mat för kommande år.

De heliga oxarna fick sig serverat sju skålar med mat och dryck, bestående av gräs, ris, majs, sesamfrön, sojabönor, vatten och alkohol. Valet oxarna gjorde togs som profetia. Oxarna åt gräs som "betydde" att landet kommer att få lagom nederbörd, stora risskördar och riktigt av frukt och basförnödenheter detta året. Av vätskorna valde de sprit (liquor) som tyddes skänka bekväma kommunikationer, framgångsrik utlandshandel och blomstrande ekomoni.

Det är lätt att själv tro att det har spåtts likande förutsättningar alla de cirka 700 åren tillbaka.

Jag gör detta inlägg också för att vinkla tillbaka till ett annat fascinerande firande (klicka), där jag gjort ett tillrättaläggande tillägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar