12 januari 2012

Ett lätt regn i Chiang Mai. Ovanligt vid denna årstiden.

I morse kom ett lätt regn, som varade bara en timma. Ingen störande och ingen oroväckande, men ovanligt. Det var nog tre månader sedan det senast regnade här.
Vad som väcker större oro är att vattennivåerna i alla de stora vattenreservoarerna (dammarna) är väldigt höga. Tankeväckande långt högre än samma period förra året . . .

Från Bangkok Post 11 januari 2012.
Hela artikeln här; http://www.bangkokpost.com/news/local/274575/smith-warns-of-dam-peril

En annan intressand läsning (för tabellbitare) är statistik från förra årets ödesdigra regnmängder; http://www.tmd.go.th/en/event/flood_in_2011.pdf

Vädervariationer.
Generellt säger man att regnperioden pågår mellan juni-september. Men variationerna är stora, ju längre söderut i landet desto senare regnperiod. Kraftiga regn och vindar fortsätter för närvarande ställa till stora problem med nerblåsta träd och hus samt bortspolade väger i östra delen av södra Thailand. Västra delen är mer skyddad av bergskedjan mitt i den smala landremsan.

Kuriosa: Fängelsedom för spridning av falskt katastrof-rykte.
Pappan till en avliden son hade spridit ut vad sonen hade förutspått, nämligen att den största dammen i landet, Bhumibol Dam, skulle brista på nyårsafton. Vidskepliga delar av befolkningen i riskområdet blev onaturligtvis oroade. Myndigheterna lugnade med att anordna ett fyrverkeri på dammbron. Dammen höll (även för fyrverkeriet) och mannen dömdes till 15 dagars fängelse för spridande av alarmerande falskt rykte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar