26 februari 2012

Chiang Khong, hamnstad.

Nyss hemkommen från resan till Laos. En återresa som tog cirka 13 timmar; först Van 200 km till Huay Xai, båt över Mekongfloden, tuk-tuk till busstationen i Chiang Khong, lokalbuss ca 120 km till Chiang Rai, allt i ett svep. Efter lämpligt stopp för lunch och kaffe vidare 180 km till Chiang Mai. 500 km allt som allt, på en dag.

I motsats till hemresan gjorde jag två övernattningar på vägen till Luang Namtha. I Chiang Khong hade jag gott om tid att se mig omkring. Intressant var den livliga båttrafiken på och över Mekongfloden. En trafik som inom något år är ett minne blott. En ny bro håller på att färdigställas, som blir en länk i Kinas transportsystem från Yunnan ner till Malacka. En nyss öppnas busslinje Chiang Mai - Luang Prabang kommer nog att ta över många passagerare från den klassiska båtresan till Luang Prabang, än mer då bron blir färdig och man kommer att ha direktbussar i VIP-klass. Busslinjen passerar Luang Namtha, som säkerligen kommer bli än mer populärt som resmål. Mer om mitt besök i den staden i kommande inlägg. Nu handlar det först om Chiang Khong. Det som kommer förbli mest intakt är nog lastbåtarna till Luang Prabang, som tar två dagar och två nätter. Vid mitt besök lastade man cementsäckar i stora lass och lossade trästockar, tunga arbeten som kräver både styrka och balans.     Kolla mer bilder i Facebook-album.




















"Biljettluckan" för överfart till Laos med longtailboat.

4 kommentarer:

  1. Helintressant! Fint reportage och goa bilder på denna mönstergilla transportverksamhet. Också kul att se att din påkostade fotografutbildning och dyrbara fotoutrustning gett ett så synnerligen utmärkt resultat. Villgott

    SvaraRadera
  2. Syftningarna i den andra meningen är tagna ur luften och helt ogrundade. Men tack för uppskattningen.

    SvaraRadera
  3. Tycker liksom Villgott att bilderna är jättefina. Fr a blev jag förtjust i cementbäraren, där ju den stora lastbilens kraftfullhet skapar förståelse för bärarens slit. Också de båda stockbärarna är väldigt fint fångade, man riktigt känner tyngden de axlat. Bry dig inte om Villgotts lilla humorpladask. Vintern är ju svår. Du skulle ju rent utav kunna stryka den meningen - det är ju din blogg. Valter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där Villgott är en riktigt liten skojare och han Vill nog bara Gott. Förstod att det var skämtsamt, men ville inte förleda eventuella andra läsare.

      Radera