29 februari 2012

Luang Namtha - Muang Sing på cykel

De sena morgonvanorna från Laos sitter i. I dag kom jag iväg på en cykeltur runt halv elva. Inte för att det är kyligt, det är bara skönt att ta det lungt. Upptäckte nya områden norr om Mae Jo (kul att kunna göra efter drygt tre år), bland skirt lysande gröna risfält vid mönsterskötta odlingar. Hittade ett nytt fikaställe där jag var andra gäst (den första var också en cyklist, dagen innan). Luftföroreningarna är fortfarande stora men något lindrigare än för ett par dagar sedan. Värmen, upp mot 34 grader var inte besvärande mycket tack vare en frisk vind. Tillbaka efter 70 km var jag inte ens trött. Motionscyklingen i Laos har tydligen underhållit krafterna.

På ödslig väg mot Muang Sing.
Den längsta cykelturen i Laos, Luang Namtha till Muang Sing blev 60 km. Vi hyrde ett paket med cyklar, guide, följebil, vatten och lunch. Guiden visade till intressanta bergsfolk utefter vägen, bland annat hur de tillverkade papper av bambu och en nyöppnad skola. Vägen var asfalterad men lite guppig, först längs floden Namtha, efter lunch över ett skapligt högt berg och nerför de sista 20 km. Belöningen i mini"staden" Muang Sing blev Beerlao, givetvis. Tillbaka åkte vi med följebilen.



Denna svajiga hängbron förde oss till ett stamfolk . . .
. . . där denna unga Hmong-kvinna visade snickaranlag.










Tillverkning av papper. Av unga bambuskott som legat i jäsning flera månader. På uppspända ramen torkar massan till papper.

Nyss öppnade skolan. Enkla medel och jordgolv. Flitiga barn, uppdelade i två åldersgrupper.












Ej motoriserad transport av sockerrör. Väldigt lite trafik för övrigt på denna vägen.
På bilderna ovanför bär en kvinna stora knippen strån som de gör sopborstar av, som köps av kineser.
Chauffören högg ner gröna "bordsdukar" från vägkanten. Lunchen var god och berikande innan backen.


Sååå litet var inte Muang Sing. Men bilden får symbolisera krönet på den flera kilometer långa backen 20 km innan samhället. 
Texten säger: Muang Sing välkomnar turister. Ibland är det bra att ha en guide med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar