12 maj 2014

Lågsäsong

Skugga till Lamphum, stekande sol på hemvägen.
Det händer inte så mycket just nu. I alla fall inte att rapportera om i bloggen. Många halvtidande faranger har återvänt till sina hemländer. De som är kvar, likt thailändarna, klagar över värmen. I går maxade temperaturen på 36 grader, aldrig under 26 på dygnet. Alla längtar efter regnperioden.
62 kilometer med cykel i går sög verkligen musten ur kroppen. Fotbollstittande på kvällen, med passande drycker, hjälpte upp vätskenivån (- och smilbanden). 



Flera säsonger på gång.

Under den heta säsongen, som snart förhoppningsvis är över, har skolorna haft lov. I nästa vecka börjar skolsäsongen ett nytt läsår.



En njutning som vädret har med sig är dock den pågående Mango-säsongen.

Andra växter kan vara mindre angenäma att stoppa i sig. Svampsäsongen är också i gång, med årliga varningen att skilja ut giftiga svampar vid vildplockning. Förra året dog tre personer av svampförgiftning. Maj 2012 strök 7 personer med i Mae Hong Son, alla från samma släkt.



Förstärkt MANGO-frukost.























Mycket värre är Dengue Fever -säsongen, som startat så smått och kommer öka kraftigt under hela regnsäsongen.  Denguemyggan är lömsk på så sätt att den är aktiv även dagtid.
Lite fakta från förra året:


126 människor dog av denguefeber i Thailand till och med oktober 2013. Detta var en stor ökning från tidigare år: 2012 (48 döda), 2011 (45 dödsfall), 2010 (125 döda) och 2009 (37 dödsfall). Antalet personer med Dengue Fever symtom januari-oktober 2013 var 133.377 vilket är mer än dubbelt jämfört med året innan.

Symptom: När en person blivit biten av en virusbärande mygga kommer symptom först efter en inkubationstid på tre till 15 dagar (5 till 8 dagar i de flesta fall).


Denguefeberns vanligaste symtomen är:
  Plötslig frossa och smärta runt ögonen;
  Hög feber, upp till 104 ° F / 40 ° C;
  Huvudvärk, muskelsmärta och nacksmärta;
  Oförklarlig letargi, aptitlöshet;
  Illamående, kräkningar och / eller diarré;
  Hudutslag som vanligt startar runt buken och övre delen av bålen.


¤ ¤ ¤

I trakterna av Chiang Rai fortsätter efterskalven, nu i betydligt mindre omfattning; med "lindriga" skalv á 2-3 på Richterskalan. I Bangkok är det för stunden också lite av stiltje. Men det mullrat rejält under utan, nu även med polariserande demonstrationer. I väntan på en stor urladdning?  Ledaren för de långlivade Bangkokdemonstranterna, med flera åtalspunkter emot sig, har efter förhandlingar(!) med polis(!) och militär(!) fått(!) tillstånd att flytta sin Camp (låter som kamp på svenska) till Regeringsbyggnaden(!).

¤ ¤ ¤

I brist på aktuella reportage, några ytterligare bilder från cykelutflykten i sydliga kustnejder.








3 kommentarer:

  1. Man får väl säja att det är tur att det blev lågsäsong så att de vackra kustbilderna kom fram ur byrålådan;) Väldigt fina fotografier.
    Denguefeber verkar heltrist. Jag längtar faktiskt efter de där lirarna i rövarluvor och gasagregat som sprutar brunnar och även runt husen mot mindre dusör. Hundarna ogillar dem å det grövsta men jag blir bara glad när de kommer. Ville

    SvaraRadera
  2. Värme...? Har du möjlighet så kolla på hockey-VM som pågår nu. Kanske ger det lite svalka...:) Här hemma i Gävle kan man säga att det äntligen blev sommar. Premiär för cykeltur utan jacka.
    Ha det gott!
    /Lung Nok

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hockey-VM verkar lite malplacerat efter OS. Utan jacka i svala sommarsverige går väl an. Här borde jag ha långärmat för den starka solen.
      God cykeltur!

      Radera