11 november 2016

Årligt evenemang The Foreign Cemetery Chiang Mai





Gymkhana golfbana, med ett gigantiskt stort träd, gränsar intill The Foreign Cemetery, Kyrkogården för utlänningar. Båda med gamla anor, de bildades samma år 1898.
Amerikanska missionärer startade den första utländska kolonin i Chiang Mai år 1867. Ett Brittiskt konsulat kom hit 1884. Engelsmännen hade den största inverkad. Skövlingar av teak i Burma fortsatte i norra Thailand. I boken (se nedan) står det "vinklat"(?) att Brittiska tjänstemän var rådgivare till Thailands skogsdepartement. Nuvarande Royal British Legion förvaltar kyrkogården, som de fick tilldelad 1898.

Endast västerlänningar, inte nödvändigtvis kristna, kan begravas här. Alla begravna är Europeer eller Amerikaner med tre undantag; en Indier, en Japan och en Korean.

Boken har många personliga historien om de begravda att berätta. Danske Jensen till exempel. Han var kapten i Thai Provincial Gendarmerie och krigade mot immigranter från Burma som jobbade i gruvor och gjorde uppror. Jensen blev skjuten och dog, 24 år gammal, i Phayao. Flera livsöden är omskrivna i boken som finns att köpa vid kyrkogården för 200 baht.

Kompisen och Chiang Mai-kännaren Håkan, som frekvent besökt staden sedan 1970-talet tipsade mig om evenemanget.
Kraftigt regn på morgonen fördröjde mitt besök, men jag hann med att plåta några porträtt och gravar samt gratis lunch på Gymkhana.








Tal och minnesstund.
Elever från internationella skolor var med om guidade turen (som jag missade).

1 kommentar:

  1. Vi skall alla den vägen vandra om vi får leva och ha hälsan....

    SvaraRadera