25 juni 2012

Spökfestival. Ghost Festival. Pee Ta Khon 2012.

Spökena i Dan Sai, Loei Provins, var framme mitt på ljusa dagen.
De spred glädje mer än skrämde.

Jag åkte bil till Loei, säkert rattad
i berg- o dalbanor av kompisen Bengt.
Årets upplaga varade den 22-24 juni. Datumen kan variera. Mystiken kring det styrs lokalt från byn.
Historian bakom är att under tiden Buddha levde blev han vid en vandring medföljd av folk utklädda till spöken för att skrämma bort onda andar. Nu när det återkommer som festival har givetvis mycket moderniserats - och gjorts kommersiellt. I nutid hålls festivalen för att dyrka andarna som beskyddar byn och man ber också om tillräckligt med regn inför kommande skördar.


En stor folkfest.
Den lilla byn lever upp i en festival som är unik för Thailand. Inte mycket spridd bland faranger, men desto mer bland thailändare, även långväga ifrån.  Hotell blir uppbokade i vida områden, med förhöjda priser.
Här kommer ett litet urval av bilder, ska komplettera med fler senare.






Dessa var bilder från första dagen, den lugna delen. Nästa dag var det STORA PARADEN, och med den stor ansamling med åskådare. Kilometerlånga bilköer och "parkering" på thailändskt sätt, kaos med andra ord. Vi lyckades dock komma fram precis i tid till Paraden; ett smakprov:





. . . More to come.  Fler bilder i kommande inlägg.

2 kommentarer:

  1. Thailändare älskar verkligen festivaler. De vågar till och med skoja om andarna, ett ämne som ju kan vara lite känsligt ibland. Jag har ofta fått rådet att vara mycket försiktig när det gäller sådant......

    SvaraRadera
  2. Ja, när det gäller andar får man ta det onda med det goda.

    SvaraRadera