02 oktober 2014

Militärt skrämskott i Gömda dalen

Militären har synpunkter på kaféerna i Gömda dalen. Området tillhör ett naturområde. Gränsar till eller kanske till och med innefattas i Doi Suthep National Park. För några veckor sedan var de flesta kaféerna, bland andra Valley Cafe, stängda. Bara Baan Suan Cafe och Praw Plean hade öppet.
Länkarna ovan är från mina första besök till respektive kafé, mycket har ändrats sedan dess - utan att göra fula intrång i naturen.
I dag på en 50 km lång (kort) fika- och lunchrunda tog jag kaffe hos Praw Plean, där ägarinnan berättade att alla kaféerna har öppnat igen. Och att det eventuellt skulle bli samtal med makthavarna om fortsättningen. Hon trodde att det skulle ordna sig till det bästa, det vill säga fortsatt öppethållande.

Hoppas verkligen det. Området är en "oas", en härlig lunga med frisk luft och svalare klimat än staden, och ändå så nära, bara cirka 10 km från centrum. Kaféerna, med enklare matserveringar, ligger på tidigare bosättningar och flyter in i omgivningen på naturligt sätt. Inte att jämföra med stora ingrepp i nationalparker på andra håll som exempelvis Khao Yai nära Khorat och hysteriska Phuket. Där har stora illegalt byggda Resorter stoppats, hindrats och även rivits.

Att den stora skyltdjungeln vid början av Gömda dalen har tagits bort är fullt förståeligt.
Men utan kaféer inga besökare till det underbara naturområdet.
Störande objekt i naturområdet, nu rensat.

Bilderna är från "svenskkaféet" Praw Plean. Leif, en pensionerad bankman, bor med sin thaifru i Chiang Mai. Deras son, som studerat i Uppsala, talar svenska och hjälper till vid kaféet på helger. Det är hans fru som står för ruljansen. Alltid trevligt och familjärt att komma dit.

Idén att blogga om detta just nu kom från en blommig tapet i Facebook, så kan det också gå till. Det blev en lämplig "väckning" att släppa fram ämnet i bloggrubriken. Att det är blommig inredning är inte min favorit, men trots det återkommer jag - för den goa atmosfären och lugnet.





Man kommer inte undan blominredningen ens i toaletterna (ha ha).



Kompletterat med två arkivbilder i blomform, med kvinnlig fägring.


1 kommentar:

  1. Men gud så mysigt ställe....skulle gärna hängt med dit på en fika!

    SvaraRadera